Гларусите се оказаха враг №1 на Бургас и Несебър

Гларусите се оказаха основен проблем тази пролет за Бургас и Несебър. В общинския съвет на областния град е входирано искане от двама общински съветници (link is external)(ДБГ) за образуване на мащабна работна група, която да измисли как се ограничи популацията на този вид птици. Най-вероятно същото ще се случи и в Несебър, защото представители на обществеността настояват за спешни мерки. Причината – броят на гларусите се увеличава стремително, а превръщайки се в неконтролирани хищници, те създават хигиенни, здравни и биологични рискове. „Имало е случаи дори да кацнат в чиниите на хората по ресторантите. По този начин плашат и са неприятни за туристите, което до води до финансови загуби на тези заведения“, са написали бургаските съветници. „Възрастни хора казват, че не помнят такова чудо. Гларусите ровят в кофите за боклук, късат чувалите, които изхвърлят домакинствата и заведенията“, оплака се пред БНР (link is external)и Валентин Заяков от Обществен съвет- Несебър. Той е инициирал анкета за справяне с бедата.

Макар темата да би се сторила забавна за мнозина, научно погледнато тя е доста сериозна. Хранейки се с мърша от сметища и контейнери, а после кацайки на балкони и маси, гларусите може да сеят зарази. Агресивното им поведение е за сметка на храна на други животни и яйца от други птици. Лесно приспособими, те устойчиво нарастват в урбанизиращите се градове. Напоследък и орнотолозите са изненадани как гонят във въздуха други птици, за да ги свалят и изядат. На този фон шумът, който създават през размножителния си период, е най-малката беда.

На пръв поглед проблемът би следвало да се ограничи с по-бързо сметосъбиране и затворени контейнери. Но не е съвсем така. Затова в Италия, Испания, Гърция и други държави се прилагат методи чрез подмяна на яйцата им или на унищожаване на зародиша в тях. Преди години в Русе се ползваха звукови уреди – но те просто прогонваха птиците от едно място на друго.

Разбира се, съществуват и многобройни мнения, че гларусите са естествена верига от природата, която не бива да бъде нарушавана. И че всички мерки биха довели единствено до краткотраен ефект.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *