Дават на футболен клуб Арда 300 хиляди лева от бюджета на Кърджали

  • Сините очакват на свой терен „Локомотив“ – Пловдив на 7 май в 17,30 ч.

Валентина ИВАНОВА

При гласуването на бюджет-2022 на априлската сесия на местния парламент в Кърджали стана ясно, че Общината ще финансира спортните клубове, както и през предишните години. В бюджет-2022 са заделени 200 хиляди лева, като разпределението ще се извършва от Постоянната комисия по спорт и младежки дейности след приети отчети за 2021 година.

Арда печели Купата на Аматьорската лига, 2018 г.

При представянето на план-сметката, кметът инж. Хасан Азис съобщи, че в перото за целеви разходи са заделени 300 хиляди лева за подпомагане на представителния футболен отбор на община Кърджали като средствата бъдат предоставени на Сдружение с нестопанска цел „ФК  Арда 1924“.

Бюджетът бе приет на 26 април 2022 г. с гласовете на ДПС и БСП.

Кметът Хасан Азис връчва званието Почетен гражданин на Ахмед Осман, вкарал решаващия гол, 2019 г.

Да припомним, че подобно решение за предоставяне на 100 хиляди лева на клуба, взето от общинския съвет през октомври 2021 година, бе оспорвано от областния управител и впоследствие Административният съд го отмени.

През август 2018 година „Арда“ се раздели с Елин Топузаков, но за феновете е най-обичаният треньор на Сините

Мотивът беше, че „Арда 1924“ е акционерно дружество, регистрирано по търговския закон, а според Закона за местното самоуправление, общинският съвет може да подкрепя само общински предприятия и дружества с общинско участие.

На априлската сесия стана ясно, че общинската власт е намерила законова форма да подкрепи отбора.

Любимецът на сините фенове Спас Делев се присъедини към отбора в началото на август 2019 г., за да си тръгне през декември 2021 г.

Финансовите проблеми на любимия на кърджалийци тим започнаха през месец юли 2021 година, когато основният спонсор на отбора Румен Гайтански, представляван от Петър Пешев, се оттегли. Синият клуб остана без финансовия си благодетел. Последва смяна на ръководството и нов управителен съвет. За изпълнителен шеф и член на управителния съвет бе назначен Петър Петров, сменяйки на тези позиции Петър Пешев. Ивайло Петков стана спортно-технически директор на Арда. Същият влезе в управителния съвет на мястото на Стефан Пешев. Ерай Салиф пък смени Иван Георгиев в ръководството.

Господин за един ден. Херо стана треньор на 7 септември 2021 година, за да се откаже ден по-късно

На 17 декември 2021 г., след мача Арда и ЦСКА, старото ръководство сподели, че повече няма да участва в управлението на клуба. Стартира процедура по прехвърлянето на акциите. То приключи през февруари 2022 г. Основен акционер и Изпълнителен директор стана Ахмед Моллахасан, а в новия управителен съвет за следващите три години влязоха още Кирил Георгиев и Яшар Дормушев.

Любимият отбор на Кърджали и региона е основан през 1924 година. Дълги години тимът участваше в Южната Б група, като най-доброто постижение е шампионската титла през 1956 г. През 1960 година става четвъртфиналист за Купата на България.

Най-големият успех на клуба е шампионската титла през 2018 г. и Купата на Аматьорската лига през 2018 г.

Първият извън България фен клуб на български футболен отбор беше учреден в Брюксел. Това направиха през септември 2021 г. привърженици на „Арда“ по идея на евродепутата Илхан Кючюк

За първи път в своята история „Арда“ влезе в Първа професионална лига след като през май 2019 година победи в баража „Септември“. Решаващият гол бе отбелязан в 111-тата минута от Ахмед Осман, който за тази заслуга бе удостоен със званието Почетен гражданин на Кърджали. Голямата заслуга обаче според феновете, е на треньора Елин Топузаков и на основния спонсор на отбора Румен Гайтански, представляван от Петър Пешев.

Сегашният треньор Стамен Белчев сключи договор с „Арда“за втори път през декември 2021 г.

След влизането в Първа футболна лига през 2019 година, „Арда“ бързо се превърна в  приятната изненада на първенството, като достигна първи финал за Купата на България, макар че го загуби минути преди края с 0:1 от ЦСКА. Сините завършиха на престижното четвърто място в елита, като поставиха  рекорд в историята на клуба.

Сътресенията в клуба продължават, но обществеността го подкрепя. Много фирми протегнаха ръка. Открита бе дарителска сметка „Аз обичам Арда“ за набиране на средства сред феновете.

В момента, след 29 кръг, „Арда“ е на десето място и очаква на свой терен „Локомотив“ – Пловдив на 7 май.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *