Изет Шабан: Турникети има и на Царевец, искаме да следим туристическия поток до Дяволския мост

  • За всяка европейска забележителност има входна такса

Валентина ИВАНОВА

Поставянето на турникети за контролиране на туристическия поток до Дяволския мост предизвика остри полемики в социалните мрежи и медиите. Съоръженията бяха монтирани след решение на  общинския съвет. На същата сесия входният билет се вдигна на 5 лева.

Районът на най-известната забележителност в община Ардино вече е ограден с дървена ограда, а достъпът ще става през стоманена врата, тип турникет. От следващия месец това ще бъде единственият вход.

Много хора коментират, че е нарушена автентичността и красотата на мястото около древния мост, каквото е било от 16-ти век насам. Туристически агенции дори заплашиха да бойкотират този родопски маршрут. Те дават примери от европейската и световна практика, където далеч по-известни места и забележителности са по-лесно достъпни. Те привличат точно с автентичността си, а не с криворазбраната социализация, нарушила обичайния пейзаж, възмущават се туристи в социалните мрежи.

Винаги ще има съпротива, защото всеки иска да мине без пари. Хем искаме да приличаме на Европа, хем да си показваме тарикатлъка. Въведохме нещо ново и полезно за отчетността, а то се приема „на нож“. Трябва да има входна такса, да се следи колко души влизат и да няма злоупотреби. Това бяха моите мотиви за монтиране на турникетите. Общинският съвет ги прие и гласува, обяснява инж. Изет Шабан, кмет на община Ардино.

Двете основни забележителности – Дяволския мост и Орловите скали – се стопанисват от община Ардино и досега приходите представляват едва 10 процента от необходимите за поддръжката им средства. Повече от 15 години продължават усилията на администрацията да подобрява представянето на обектите на високо ниво и да бъдат те по-привлекателни за туристите. За целта са привлечени средства по транснационални и европейски програми, съобщава Изет Шабан.

Пътят от общинския център до Дяволския мост бе основно ремонтиран и асфалтиран наскоро. Изградени са калдъръмени пътеки и беседки. Поддържа се чистота и ред, има денонощен контрол до обектите. Изграждането на инфраструктурата е глътнало 5 милиона лева.

Трябва да има входна такса. Не сме си надвили на масрафа като някои големи световни музеи, които се поддържат от меценати на изкуството и могат да си позволят вход свободен. Даже и на Царевец във Велико Търново има монтирани подобни турникети. Нашият стремеж е нещата да са подредени, да се знаят приходите точно и да се съберат средства за реинвестиране, обяснява кметът на Ардино.

Предвидено е от следващия месец металната врата да заработи с жетони, които туристите ще могат да закупуват в града. Ръководството на общината обаче гледа още по-напред. Обсъжда с банкова институция възможността за безкасово плащане с кредитни и дебитни карти. Така ще се елиминира човешкия фактор и няма да има гратисчии.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *