Изтeче запис на Петков към превозвачите: Ако не искате да слушате, вратата е там! Аз решавам тук!

Сблъсък между властта и превозвачите. След като вчера те напуснаха срещата с премиера обидени, днес изтече запис на разговора им.

Аудиото завършва със скандал и нито една от двете страни не оспорва автентичността му, съобщава БТВ.

Записът от срещата на премиера, превозвачите и работодателите е около 30-минутен. Темата на разговора са компенсации заради високите цени на горивата и евентуален мораториум върху тол таксите.

Оставка на трима министри, ако се случи, означава просто цялото правителство пада. Да помислим какво означава. Означава служебен кабинет, следващи избори. А следващите избори комбинация от „Възраждане“ и разни други новородени партии. Шансът за някакво правителство ….май че България ще плаче“, казва гласът, който според тях е на премиера.

Ако искате трите оставки, продължавайте, спрете центъра. Ще ни направите най-голямата услуга на нас тримата. Някак си в България всеки гледа себе си. И всеки си вика, абе аз да се уредя аз. С този мироглед тази държава е загубена.“, допълва той.

„Ако искате винаги можете да си тръгнете, това е… По всяко време сте поканени, ако ви е досадно, да излезете – вратата е там”, казва още гласът, за който се смята, че е на премиера Петков.

„Не става въпрос дали ни е досадно. Става въпрос за това, че вие сте ни поканили по конкретна тема. В момента разводнявате темата. Вие имате среща в 17:00 часа след това. И въпросите, които ние сме ви поставили, остават без отговор в момента. Така че много ви моля, нека да не разводняваме“, казва друг глас.

Повярвайте ми, ако не искате да слушате, вратата е там. Ето я. Зад Вас. Няма… Аз решавам тук как ще говоря и какво ще говоря“, казва първият глас, за който се смята, че е на Киирил Петков.

„Това не ви е частният дом“, казва женски глас под звука на аплодисменти.

Що се отнася до автентичността на записа на практика от Министерски съвет го потвърждават с тези думи:

„Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт.“, се казва в съобщение до медиите изпратено от „Дондуков“ 1.

Според тях това ставало ясно именно с инициираните от кабинета поредици от разговори с бранша.

„За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора.“, допълват от МС.

От там посочват, че една от мерките, които кабинетът ще инициира през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

Още вчера от кабинета дадоха обяснение за прекъснатия диалог.„Мога да кажа, че на няколко пъти превозвачите прекъснаха министър-председателя, който се опитваше да има каже нещо, но това те го изтълкуваха като покана да си ходят и си тръгнаха“, заяви регионалният министър Гроздан Караджов.

Този петък, след изтичането на записа, и двете страни реагираха.

Буквално бяхме изгонени от премиера. Той ни посочи вратата и каза: „В тази зала аз ще говоря, аз определям какво да се говори, ако не ви харесва – врата е зад вас“. Не мога да Ви кажа кой е направил записа, но който и да го е направил, искрено му благодаря“, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление, на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора“, се казва в съобщение на МС.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България заявиха, че резултат от срещата все пак има.

„Постигнахме частичен резултат с декларация и ангажимент, че за месец май ще има компенсиране на цените на електроенергията, но с неуточнен размер“, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

От правителството този петък допълниха, че сред мерките, които предлагат е да поискат от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

Както вече Епицентър.бг писа, премиерът Кирил Петков си е изпуснал нервите на срещата с представителите на транспортния бранш, заявявайки недопустимо за един държавник, че той определя правилата на играта и на когото не му харесва – да напусне.

Така срещата приключи със скандал, а бизнесмените напуснаха залата 40 минути след началото на разговора – афектирани, гневни и разочаровани. Нервният изблик на премиера, който често се проявява и по време на коалиционните съвети, този път се стоварил върху превозвачите, осмелили се да поискат от държавата помощ за справяне с кризите. И вместо министър-председателят да им даде адекватни решения, той се нахвърлил върху цял един бранш. Такова поведение не си е позволявал нито един премиер досега.

Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи обясни след това пред медиите, че 9 от 10-те превозвачески фирми, поканени на срещата с премиера Кирил Пекова и вицепремиера Гроздан Караджов, са напуснали срещата, защото им е била посочена вратата.

„Току-що бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той казва, какво се случваИ, ако на нас не ни харесва, това, което говори, можем да станем и да си тръгнем – ние това и направихме. Съжалявам, но държавата не е на министър-председателя. България не е на ПП, България не е на нито един министър. България е на всички нас, българските граждани, които сме гласували и сме дали гласа си за тези хора. Така, че това, което се случва в момента, крайното неуважение към нашия бранш, крайното неуважение към български граждани... Фактът, че министър-председателят /има и запис, можете да го видите/ може да си позволи да каже: „Ако не ви харесва, станете и напуснете. Вратата е там“ е скандално.“, заяви Милтенова. И те си тръгнали, останал само един шофьор, който е возил премиера на камион през Витиня.

„Ние говорихме 5 минути, а премиерът 20 минути, но той не пожела да ни чуе, като за свалянето на акциза на горивата каза, че не може да го свали под минимума, защото от ЕК не разрешавали, което не е вярно, защото има писмо от ресорния еврокомисар Джентилони“, твърди Лалова.

Преди да напуснат сградата на Министерския съвет, превозвачите обявиха, че след 5 дни спират и карго, и пътническите превози.

„Напрежението расте главоломно, ние не можем да увладеем хората, така че протести още от 10 майкато на 18 май автобусите ще преустановят работа“, допълни Милтенова.

А регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че едно от желанията на превозвачите – тол таксите да бъдат намалени, няма да бъде изпълнено, напротив. Те ще бъдат увеличени от 1 юли.

Източник: Епицентър

1 Отговор

  1. анонимен каза:

    Този си показа рогата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *