Вижте отвореното око на болката

По какво си приличат войните, освен по болката на милиони хора? Нахлуването в Украйна се оправдава с термините на геополитическите сфери на влияние (които често се простират далеч отвъд етническите сфери, както в случая със Сирия). Русия отказва да използва думата „война” за своята „специална военна операция” не само, за да омаловажи бруталността на интервенцията си, но преди всичко, за да даде ясно да се разбере, че войната в стария смисъл на въоръжен конфликт между национални държави не се прилага.

Днес всички очи са обърнати към Украйна, но и другаде страданието е непоносимо. Повече от 11 години в Сирия бушува брутална война, а милиони са избити или прокудени от страната.

Конфликтът между правителствените сили и бунтовниците в Сирия започва в град Дераа в южната част на страната през март 2011 г. До юли 2012 г. сраженията достигат до Алепо и градът се превръща в едно от основните бойни полета за гражданската война. Алепо преди войната е бил най-големият град в Сирия с около 2,3 милиона души население. Старият град в Алепо всъщност е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Това означава, че районът е официално признат за изключително важен за световната история и култура и трябва да бъде защитен.

Както битката, в която участват сирийското правителство, бунтовниците, „Ислямска държава“, екстремистки фракции, така и военните интервенции и офанзиви на САЩ и Русия, имат опустошително въздействие върху живота на много обикновени хора. Хората, които не се бият във войната (известни като цивилни), не трябва да бъдат убивани от войници, които се бият помежду си, но това не е така в Алепо, където мнозина обикновени хора са загубили живота си. Организации като Обединените нации и Червеният кръст, които работят за защита на хората, живеещи на места, които са в състояние на война, призоваха да се направи повече за защита на цивилните в Алепо. Какво следва? Въпреки че правителството си е върнало града, войната в Сирия далеч не е приключила. От нейното начало, в Сирия е документирана смъртта на над 600 000 души, като близо 55 000 от тях са деца. Там всяка руина има свое име и лице.

Хуманитарното страдание, което виждаме в Украйна, отново е „предупредителен сигнал” за международната общност да се заеме със ситуацията в Близкия Изток със същата ангажираност, както с аналогичната ситуация в Украйна. Регионът е разтърсван от политически сътресения и конфликти, които доведоха до едни от най-тежките хуманитарни трагедии в света, особено в Сирия и Йемен. Но какви са степента и срокът на годност на човешката емпатия?

На 27 май 2021 г. в 15:56 ч. Съветът на ЕС удължи ограничителните мерки на ЕС с оглед на положението в Сирия с още една година, до 1 юни 2022 г.

Използваме датата 27 май като повод отново да подкрепим гласа на гражданите на ЕС срещу войната в Сирия в рамките на Инициативата „Мултикултурният град’2022”. От 27 май до 14 юни в Арт галерия Кръг може да се види необикновеното фото-преживяване на адвокат Есен Устренска в Сирия (Алепо, Хомс, Хама, Палмира, Дамаск), където тя беше в периода от 9 до 18 май т.г. с надеждата, че „децата, родени под шума на изтребителите, ще построят прекрасно бъдеще за целия свят”. Представени са и нейни стихове, вдъхновени от болката: „Все между войни човек живее. /И когато тази мине,/пак ще обичаме./И пак ще построим училище.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *