Припекчани, които работят в Австрия, започнаха да се завръщат за събора в събота

Валери КОВАЧЕВ

След двегодишно прекъсване заради извънредната епидемична обстановка кметството в Припек възстановява традиционния селищен празник. На 28 май, събота, тук се очаква да пристигнат стотици гости. Местните хора, които работят и живеят в чужбина и из България  започнаха да се връщат за празника. От Австрия вече са пристигнали две коли. Там хляба си вадят към 30 души от Припек. Готови сме за събора, надяваме се в събота и времето да е с нас, казва кметът на селото Стефан Джуванов.

Тази година програмата е по-разнообразна и по-богата от минали години. Градусът на настроението ще поддържат Тинчо Севдалинов с оркестър ПИМ и младият родопски певец Филип Синапов. С изпълнения ще се включат групи от местната детска градина и местното училище, от две детски градини в Джебел, танцова група от Джебел,  фолклорна група от читалище „Родопски фар” в Кърджали, както и други самодейни състави.

В Припек празник се организира от шестдесетте години на миналия век.Посветен е на родопската песен и местните традиции. По-рано са е провеждал през април, когато хората все още усилената работа по нивите не е започнала и хората са по-свободни. През последните години се провежда последната събота на месец май. Спряхме се твърдо на този ден, за да могат хората да си направят сметката и отдалече да се нагласят за празника, уточнява кметът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *