Събор на народното творчество в Крумовград събира утре 350 самодейци

Валери НЕДЯЛКОВ

Събор на народното творчество ще се проведе утре в Крумовград. Откриването е в 14 часа в парка. В него ще се включат самодейци от училища, читалища, Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс /ЦПЛР-ОДК/ и сдружения от цялата община.

Предварително участие са заявили 37 групи и индивидуални изпълнители или 350 общо самодейци, уточни Тодорка Милева, старши специалист „Култура и обредна дейност” в общината. Сред тях са групи за български народни танци, групи за турски народни танци, групи за автентичен фолклор, групи за народни песни, групи за турски песни, детски вокални групи и ансамбли.

Повече от четири часа в Крумовград ще пеят и танцуват. Председател на журито ще бъде Васко Димов, хореограф и главен художествен ръководител на Танцов ансамбъл  „Южняци” в Хасково. В журито са още Салиха Емин – бивш народен представител от ДПС и Недка Онова – музикант и  музикален педагог в детските градини в Крумовград.

Класирането ще бъде в различни категории – танци, български и турски фолклор, както и отделно по възрасти.  Наградите ще връчи кметът на общината Себихан Мехмед.

Тазгодишното издание не Събора е 27-то. Той се провежда от 1994 година и се организира от Общинската  администрация. През 2020 и 2021 година традицията е прекъсната заради извънредната епидемична обстановка в страната. Очаква се сега да има изключително голям зрителски интерес.

От общината пожелават успешно представяне на всички учестници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *