Извеждат украинските бежанци на 1 юни от църквата в „Гледка”, държавата трябва да им търси друго място за настаняване

Валери КОВАЧЕВ

Всички украински бежанци, настанени в Православното духовно средище „Св. Успение Богородично” в квартал „Гледка” в Кърджали ще бъдат изведени на 1 юни. Държавата трябва да им търси друго място за настаняване, каза отец Боян Саръев.

Ние не ги гоним, просто си спазваме срока до 31 май, програмата за настаняване изтича. Обещават от 1 юни по 15 лева на човек за храна и подслон. Да ги вземе премиера  Кирил Петков, да видим как ще се грижи за тях с 15 лева на ден. Ние нямаме нито подписан договор, нито устна уговорка  докога да ги гледаме. Повече нямаме възможност да ги издържаме. Държавата ни излъга, че ще ни даде някаква помощ за тях. Но за три месеца не сме получили три лева, уточнява отец Боян Саръев.

 

На 1 юни трябва да са отпътували. Държавата трябва да ги поеме и да се грижи за тях. Това е нейно задължение. От областната управа не се интересуват, не си мръднаха пръста, нито попитаха, нито дойдоха да ги видят, а има кризисен щаб. Да ги вземат и да им търсят място и да ги хранят. Ние не сме социална служба или благотворително дружество. Това са случайно попаднали хора при нас. Вярно е бягат от войната. Проявихме милосърдие, три месеца се грижехме за тях, твърди отец Боян Саръев.

Общината обещава някаква сума, но все още нищо не е дала. Евентуално би могла да плати срещу фактури за храна, ток и вода, но не се знае докато дойде време да се плаща какво ще измислят, казва свещеникът.

В момента в Православното духовно средище „Св. Успение Богородично” в кв. „Гледка” има настанени 35 украински бежанци. От тях повечето са деца. Три месеца са на пълна издръжка благодарение на дарения на добронамерени и доброжелателни хора и средства на църквата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *