ИТН: Предложеният закон за черни списъци е абсолютен фашизъм, не е обсъждан с нас!

Предложеният законопроект, който предвижда властта да прави наказателни списъци без съд и присъда и да замразява пари и имущества по доноси не е обсъждан и не е съгласуван с „Има такъв народ“ като коалиционен партньор.

Това каза по време на брифинг в парламента Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия от „Има такъв народ“ (ИТН), предаде БТА.

Става въпрос за законопроекта, изработен във Финансовото министерство, за който първи Епицентър. бг писа и публикува целия му текст. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански отговори на журналистически въпрос бил ли е съгласуван този законопроект с тях.

Депутатът Станислав Балабанов каза, че от това, което е излязло в публичното пространство, става ясно, че въпросният проект на законопроект е „абсолютен фашизъм“.

„Ако това е минало през мозъка на някой политик – това е абсолютен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от нормално мислещите хора“, коментира Балабанов.

Депутатът добави, че позицията на ИТН ще е категорично ясна по този въпрос.
Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде там в Министерски съвет и се надявам по никакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда, да действаш по този комунистически за нас начин, е неморално и некоректно, коментира депутатът.

Експертът на ИТН и бивш депутат Николай Радулов пък обвързана този проектозакон с тежката за коалицията тема за ветото на Северна Македония.  Той видя в проекта заплаха за тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартират преговорите с РСМ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *