Украинските войски се оплакват от липса на подкрепа

Симона Коприщенова

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, преобладаващите разкази в западните медии са за ниския морал на руските войски, съобщава Би Би Си.

Украинските въоръжени сили, от друга страна, са представени като силно мотивирани да се борят за защитата на страната си.

Но това може да не е цялата картина. В статия в днешния Washington Post двама офицери, ръководещи рота от доброволци, описват опасенията си от липсата на подкрепа от висшите командири на фронтовата линия.

Командирът на ротата Сергей Лапко казва: „Нашето командване не поема отговорност. Те си приписват заслугите за постиженията ни. Не ни подкрепят.“

Те отказват да продължат да се бият и са изправени пред арест и военен съд.

The Post включва и видео на група, която казва, че е част от 115-та бригада, 3-ти батальон, воюващ при Северодонецк. Те казват, че отказват да служат, защото „нямат бойни командири, нямат оборудване, нямат уважение“.

„Вече две седмици чакаме подкрепление“, казва един военнослужещ. — „Изпращат ни на сигурна смърт.“

Случаите на украински доброволци, които отказват да се бият, са редки, а друга група бойци от същия батальон се противопоставиха със собствено видео, описвайки ги като дезертьори, изоставили колегите си.

„Те мислеха, че са на почивка“, казва служител във видеото.

Членове на батальон за териториална отбрана от централна Черкаска област казаха, че въпреки че са готови да се бият, им липсва тежкото въоръжение, необходимо за борба.

Видеото, което има адреса на неофициален военен канал в Telegram, беше публикувано от проруски блогър през последните дни.

Каналът казва, че от началото на май има рязък ръст в броя на подобни видеоклипове.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *