Oil Price: Русия е с рекордни приходи от газ и петрол

Oil Price: санкциите са увеличили приходите на Русия от петрол и газ до рекордните 1,8 трилиона рубли.

Приходите на Русия от износ на петрол и газ отново нарастват с рекордни темпове въпреки западните санкции, наложени в опит да навредят на руската икономика, пише анализаторът Робърт Рапиер в статия за американския портал Oil Price.

Авторът на публикацията се позовава на данни на Янис Клуге, експерт в Германския институт за международни отношения и сигурност, според които приходите от енергийни доставки за евразийската страна са се увеличили наполовина.

„Приходите от петрол и газ в Русия счупиха още един рекорд през април: 1,8 трилиона рубли за един месец вместо 1,2 трилиона през март. Четири месеца след началото на годината федералният бюджет получи половината от планираните за 2022 г. приходи от нефт и газ (9,5 трилиона рубли)“, цитира Oil Price думите на анализатора.

Рапиер отбелязва, че вече е предупреждавал, че рестриктивните мерки на Запада може да се окажат в полза на Москва. По-рано той прогнозира, че Русия ще успее, ако продава енергийни ресурси на страни, които отказват да подкрепят санкциите.

„Невъзможно е руският петрол да бъде изцяло изхвърлен от пазара, без да се допусне цените да нараснат до 200 долара за барел. Освен това с повишаването на цените руският петрол става все по-привлекателен. Например, в момента Китай и Индия имат огромен стимул да го купуват с отстъпка“, обясни анализаторът.

Западните страни се сблъскват с икономически проблеми – повишаване на цените на енергията и рязко нарастване на инфлацията – поради санкциите, наложени на Русия след началото на специалната военна операция в Украйна. Мерките засегнаха основно финансовия сектор и доставките на високотехнологични продукти, но в Европа се чуха по-силни призиви за намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси, а много марки обявиха изтегляне от страната. Кремъл нарече тези действия икономическа война, но отбеляза готовността си за подобно развитие.

Източник: glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *