Днес ще бъде топло в Родопите, но се очакват дъждове

Нов живот

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде за днес предупредителни жълт и оранжев код за опасно време за 12 области на страната.

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен за пет области – Враца, Плевен, София, Ловеч и Габрово.

Жълт код е издаден за седем области. В Монтана, Велико Търново, Русе, София-град, Перник и Кюстендил предупреждението е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Във Видин е обявена потенциална опасност заради силен вятър.

Днес, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт, въздушната маса ще е силно неустойчива. Още сутринта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и градушки. Преди обяд ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд в северозападната половина от страната ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в София около 27°. През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната явленията ще са интензивни.

Над планините още преди обяд ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност. През деня на много места в масивите от Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен, по билата – силен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра около 13°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, в сутрешните часове в намалена видимост. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 21°-26°. Температурата на морската вода е 13°-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *