Красотите на село Пчеларово заплениха малките художници на събор

Исмет ИСМАИЛ

Разпръснати из цялата страна и чужбина родове от село Пчеларово се събират на събор в родното място.

След две години прекъсване заради пандемията, със съдействието на местното Народно читалище „Иван Буюклиев 1926 г.“, Сдружение „Възраждане на Пчеларово“ и Община Черноочене организаторите не пожалиха труд и сили за срещата.

Деца художници и фотографи от школата по изобразително изкуство „Палитра“ и по фотография „Черно и бяло“ на Обединен детски комплекс гр. Кърджали рисуваха на открито и заснемаха „Родопски пейзажи из чернооченското село Пчеларово“.

Село Пчеларово се намира там, където Източните Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле. Днес населеното място се напълни с хора, а бившите пчеларовци и гости не пропуснаха да разгледат забележителностите в и край селото.

Кътчетата в село Пчеларово плениха малките художници и фотографи. А те не са никак малко.

В центъра на Пчеларово се намира сградата на Народно читалище “ Иван Буюклиев 1926 г″. В близост до него е паметникът на Апостола на свободата Васил Левски. Тук е и паметникът – построен през 1940 година в чест на загиналите във войните пчеларовци.

В парка е параклис „Св. Троица “ – изградена през 2009 г. със съдействието на семейство Петя и Вълчо Вътеви.

Църквата „Света Петка“ е построена през ХVIII-ти век. Същата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата. В ляво на църковния комплекс се намира вековен бор, който е на над 500 години. Обявен е за защитен природен обект през 1984 г. Висок е около 25 метра, като обиколката на ствола му е 3,50 м.

Средновековната крепост в местността “Градището”, непосредствено край пътя за  Хасково  е изградена върху много по-стар културен пласт.

Село Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити. От направените през 2004 г. изследвания на водата от „Желязната чешма“ е доказано, че тя помага при бъбречни заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Организаторите се постараха да има участие на различни формации и денят да бъде наситен с позитивни емоции. За доброто настроение на пчеларовци се грижат Фолклорна певчевска група „Тракийка“ при НЧ „Тракия-2009“ гр. Кърджали и ТД „Димитър Маджаров“, танцов състав „Тракийска младост“ при  НЧ „Родопски фар 1938“, танцов клуб „Пъстро хоро“ в областния град, така също и Формация „Звезди“ от Димитровград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *