Стягат Джаз феста в Кърджали, купонът е в събота

Валентина ИВАНОВА

Любителите на джаза в Кърджали и околността да се стягат за традиционния фест „Долината на Орфей. Купонът се организира от комплекс GarsON, където и ще се проведе. Началото е в 18 часа на 11 юни 2022 г., събота.

Трио “D’Verse”, 2017 г.

Миналите две години проявата се състоя в редуциран вид заради епидемията, но сега възкръсва с пълна сила.

В програмата тази година се виждат имената на утвърдени на българската и европейската сцена музиканти. Отново ще видим Деля Харалампиева, която участва в изданието през 2017 година в трио “D’Verse”. Този път тя идва в дует със Стефан Филипов и ще ни пренесе на брега на морето с ритмите на Боса нова. Велека Цанкова също стана приятелка на града край Арда – гостува с интернационална суинг формация от пет музиканти.

За пореден път на сцената на Кърджали джаз фест ще се качи местната група КЕФ бенд със солистката Мими.

Мирослава Кацарова, 2017 г.

Джаз фестивалът „Долината на Орфей“ има дълъг и лъкатушещ път. Той стартира като приятелско парти в село Маслиново, където меломани като архитект Станислав Луков и Гавраил Гавраилов полагат началото на музикалния форум. Музикалните срещи през следващите години показват, че селото вече е тясно за прииждащите откъде ли не любители на жанра. Така фестивалът, наречен „Долината на Орфей“, пристига с гръм  и трясък в Кърджали през 2017 година. Организацията поема Сдружение „Долината на  Орфей”. На сцената, монтирана на мястото на премахнатия паметник на Георги Димитров, се качват едни от най-добрите изпълнители в България като певицата Мирослава Кацарова, Акустично джазово трио „Димитровград“, сборни формации от Пловдив, Хасково и София.

Хилда Казасян, Живко Колев, Христо Йоцов, 2018 г.

Следват две силни издания на фестивала, които събират вярната си публика пред Дома на културата. Там незабравими емоции на кърджалийци доставят водещи изпълнители като Хилда Казасян, Живко Колев, Христо Йоцов, Майк Сакс, Кристиян Желев, Никола Панчев и др.

Пандемията през 2020 година изправи организаторите пред невъзможност да продължат традицията в същия мащаб. Затова домакин на джаз феста  „Долината на Орфей“ стана комплекс GarsON. Там отново ще звучи „музиката на свободния дух” на 11 юни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *