Прослушват днес в Кърджали групите и индивидуалните изпълнители за Националния събор на народното творчество в Копривщица

Валери НЕДЯЛКОВ

Днес от 16 часа в залата на Народно читалище „Обединение 1913” в Кърджали ще се проведе прослушване на групите  и индивидуалните изпълнители от региона, които искат да участват в ХII Национален събор на народното творчество в Копривщица.

Заявки са подали фолклорна певческа група „Тракийка” и Христо Недев от Тракийско дружество „Димитър Маджаров” в Кърджали, женска фолклорна група от НЧ „Димитър Благоев 1963” в Припек, група за автентичен фолклор „Дунята”, Зоя Радославова и Фиданка Коруева от НЧ „Бяло море 1929” в Черничево, фолклорна група „Веселчанка” от НЧ „Петър Мирчев 1954” в Кърджали, смесена фолклорна група от НЧ „Кирил и Методий” в Егрек,  женска фолклорна група и Митко Киряков от НЧ „Светлина” в Малък Девесил. Пламена Манолова от Дрангово, която е ученичка в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, ще участва с видеозапис.

Тричленно жури ще оценява участниците в прослушването. Председател е доц. д-р Мария Маркова от Института по етнология, фолклористика с етнографски музей към БАН, Соня Костадинова – главен уредник в отдел „Етнография” към Регионалния исторически музей в Кърджали и Марияна Ликова – директор на Дома на културата в Кърджали.

ХII Национален събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе от 5 до 7 август 2022 г. Организатори са Министерството на културата, община Копривщица, Областната администрация в София и Института по етнология, фолклористика с етнографски музей към БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *