Жени, напуснали „Азот“, разказаха за чуждестранните наемници в завода

Има много чуждестранни наемници в химическия завод „Азот“ в Северодонецк, който е държан от украински бойци. Това съобщиха за РИА Новости жени, успели да излязат от бомбоубежището на завода.

Анна и нейната снаха Алина и децата им прекараха доста време в бомбоубежището на Азот – два месеца. През цялото това време в завода ѝ правиха впечатление многобройните чуждестранни бойци. Не знае точно колко са били, не си спомня, но са били доста. По думите ѝ те си говорели предимно на английски и други чужди езици, които тя неразбирала, пише Лента.ру.

Жени, напуснали "Азот", разказаха за чуждестранните наемници в завода - 2

Жената също така си спомня, че чуждестранни и украински бойци не са позволили на цивилните, които са били предимно жени и деца, да напуснат временния приют, защото уж „навън било опасно, ставало някакво прочистване“, а също така не пускаха и роднините ѝ в завода. Не са допуснали съпругът ѝ и други роднини мъже.

Анна и Алина са успели да излязат от завода на 10 юни, когато вниманието на бойците вече е било привлечено към други приоритетни цели – сега те са разположени в съседното село Нова Астрахан.

По-рано възрастен мъж, който напусна завода „Азот“ през хуманитарния коридор, разказа подробно за ситуацията в окупираното предприятие. Според очевидеца на задържаните цивилни в завода нищо не е казано за зеления коридор. Възрастният мъж отказал да се върне в „Азот“, за да информира останалите за зеления коридор.

Властите в Луганск смятат, че най-малко 500 цивилни все още се намират вътре в завода. Твърди се, че се използват като човешки щит.

Жени, напуснали "Азот", разказаха за чуждестранните наемници в завода - 3

Жени, напуснали "Азот", разказаха за чуждестранните наемници в завода - 4

Жени, напуснали "Азот", разказаха за чуждестранните наемници в завода - 5

Източник: Факти

1 Отговор

  1. любомир каза:

    затова рф се бави защото украинците използват цивилните за щит а Путин иска колко се може по малко жертви от цивилните за разлика от украинците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *