Изет Шабан: До Китница трябва да се построи нов железобетонен мост

Валери КОВАЧЕВ

До момента нищо не е направено за възстановяване на аварийния въжен мост на река Арда до село Китница, който през декември миналата година беше отнесен от придошлата вода. Не можем да възложим проектиране, защото теренът на  подходите към моста е държавна собственост. Това трябва да го направи държавата. Досега можехме да сме  готови с проекта, но как да проектираме нещо, което не можем да реализираме. Търсим възможности, с областния управител сме коментирали няколко пъти проблема. Имаме неговото съдействие, каза кметът на община Ардино Изет Шабан.

По думите на кмета има два варианта за решаване на проблема, които са в ръцете на областната  управа и Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/.  Единият е да се възстанови отнесеният авариен въжен мост. Но той не трябва да бъде във вида, в който е бил, нивото му трябва да се вдигне, за да не бъде подложен на риск при порои водата пак да го отнесе. За това трябват  нов проект и нови подстъпи, защото сегашните са компроментирани, са установили специалистите, които са направили оглед на място.

Възстановяването на аварийния въжен мост не решава трайно проблема. Ако гледаме като държавници АПИ трябва да изгради нов железобетонен мост, като мост на река Арда. Потопяемият мост до Китница, по който сега се минава е собственост на АПИ, навремето е построен временно при изграждането на третокласния път, който е част от републиканската пътна мрежа. Специалисти твърдят, че няма да струва скъпо. Само така ще се реши завинаги въпросът и хората няма да имат проблеми, докато мостът съществува и се поддържа в добро състояние. По него без ограничения ще преминават пожарни  и товарни коли, докато по въжения мост немя да могат да се движат коли над четири тона.Трайното решаване на проблема е в ръцете на АПИ, казва Изет Шабан.

Както „Нов живот” писа в края на миналата седмица за два дни в община Ардино беше обявено частично бедствено положение. От поройните дъждове нивото на река Арда се вдигна и заля потопяемия мост до Китница. Докато се отече водата шест населени места останаха без пътна връзка и откъснати от света.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *