Русия обмисля износа на суров петрол през северното пристанище Мурманск

Русия обмисля износа на суров петрол през северното пристанище Мурманск, ако бъдат наложени ограничения за транспортирането му по други търговски маршрути, съобщи агенция Ройтерс. Тя се позовава на руската агенция Интерфакс, която цитира губернатора на Мурманска област Андрей Чибис, предаде БТА.

„Ако бъдат наложени допълнителни ограничения, Мурманск може да се превърне в хъб за износа на петрол“, заяви Чибис, който участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той добави, че това може да се наложи, ако бъдат въведени ограничения върху транспортирането на суров петрол по тръбопровода „Дружба“. През пристанище Мурманск може да бъдат транспортирани до 30 милиона тона суров петрол годишно, допълни Чибис.

Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха в края на май споразумение за забрана на 90 на сто от вноса на руски петрол до края на годината, поради военната инвазия на Москва в Украйна. Унгария, Чехия и Словакия ще има право да продължат да получават петрол по тръбопровода „Дружба“ още няколко години.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *