Вотът на недоверие срещу кабинета „Петков“ ще се обсъжда във вторник, в сряда е гласуването

Вотът на недоверие срещу кабинета „Петков“ ще се обсъжда във вторник, в сряда ще е гласуването, съобщи БТВ.

На извънредно заседание във вторник (21 юни) от 11 часа Народното събрание ще обсъжда вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, внесен от групата на ГЕРБ-СДС.

Вчера, при гласуването за отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание, се оказа, че новото мнозинство се формира от ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ .

Ако позициите на депутатите от тези партии се запазят същите, правителството ще трябва да подаде оставка. Гласовете за отстраняването на Никола Минчев вчера бяха 125, или с 11 повече от тези, които не подкрепяха това.

Днес (17 юни) още един депутат от „Има такъв народ“ се разграничи от парламентарната си група, но това не би променило крайния резултат от вота на недоверие.

Проекторешението за вота на недоверие беше внесено от партията на Бойко Борисов на 15 юни. Според правилата вотът на недоверие към правителството трябва да се обсъди и да се гласува 24 часа по-късно в сряда (22 юни).

В четвъртък 23 юни премиерът заминава за Брюксел на срещата на високо равнище, където ще се обсъжда евроинтеграцията на СРМакедония и Албания.

В мотивите за искането на вота е записано, че „разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика е превърнало настоящото правителство в заплаха за фискалната стабилност и националната сигурност на страната“.

Според парламентарния правилник искането на недоверие трябва да бъде разгледано в 7-дневен срок. А гласуването е 24 часа след това.

Политическата криза започна с изявление на лидера на ИТН Слави Трифонов на 8 юни, с което той изтегли от правителството депутатите от ИТН и заяви, че „слага край на тази коализия, на тази агония“.

Последва сваляне от поста на председателя на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

При гласуването вчера срещу него бяха 125 народни представители – от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ИТН и ДПС.

В дебатите по оставката му се чу, че тя нямала нищо общо с младия юрист, но „така изисквал естественият ход на нещата“.

В разискванията се очертаха и бъдещите позиции по вота на недоверие.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отхвърли офертата на ДПС за диалог, а лидерът на Движението Мустафа Карадайъ отвърна: “Случайни минувачи сте!”.

„Ще продължим да ви пречим, дори да не сме на власт“, закани се Василев.А лидерът на ИТН Слави Трифонов отсече, че „няма коалиция между ИТН, ДПС и ГЕРБ. И никога няма да има.“

„Отиваме наесен на избори и на тях се явяваме като на референдум – за еврото, за връщане на отбранителния ни суверенитет, за връщането на политическата ни независимост и санкциите срещу Русия“, заяви пък председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *