В Паничково и Възел запазиха традицията

Исмет ИСМАИЛ

След двегодишно прекъсване десетки от близко и далече се събраха на молебени за здраве и берекет в чернооченските села Паничково и Възел.

Организаторите, начело с кметовете на населените места положиха сериозни усилия, за да се съберат хора от различни краища.

Ритуалите са истински празници, които дават възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.

Молитвата в село Възел се състоя на връх „Газилер“ над селото, до стар гроб.

В село Паничково ритуалът се превърна в земляческа среща. Сърбаха се над 500 души от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция.

Срещата бе вълнуваща за настоящите жители, гости и наследници на различни родове на махалите на китното чернооченско село.

Радостното е, че от различни краища дойдоха потомци на наши земляци, сподели кметът на села Паничково Али Бекир. Той се надява традиционната земляческа среща с молебен да продължи още дълги години.

Събитието в Паничково бе уважено и от кмета на община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите и добрите взаимоотношения в общността.

Организатори на проявите са джамийските настоятелства със съдействието на местните кметствата.

Членовете на настоятелствата изразиха признателността си на младите, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.

След молебените на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от опитните ръце на местни майстори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *