Еньовденската магия на Перперикон се отклони към финансовите проблеми на археолозите

Валентина ИВАНОВА

Първото издание на фестивала „Еньовденска магия“ събра в подножието на Перперикон десетки кърджалийци и гости. Те преминаха под специална арка от цветя, участваха във възстановки на традиционни ритуали за силата на билките и опитаха вкусни гозби, характерни за Източните Родопи, представени на кулинарен базар.

Песните и танците на самодейците от Дома на културата, на певицата Илка Александрова и на Детска фолклорна група при Средно училище „Йордан Йовков“ с ръководител Гинка Матева осигуриха забавлението и доброто настроение.

След като бе закичен със стръкче росна билка, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис даде началото с думите: Фестивалът „Еньовденска магия“ ни обединява в идеята за добруване в хармония с природата и ни дава възможност да изпратим нашите светли и добри пожелания за здраве и благодат.

Той припомни, че с проявата обществеността отдава почитта си към паметта на Петър Савчов, актьор и режисьор, дългогодишен директор на фестивала „Перперикон“ в Кърджали.

Проф. Николай Овчаров отклони вниманието от празника Еньовден към проблемите на археолозите, които не са получили финансиране от Министерството на културата за всички планирани през това лято експедиции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *