ЦРУ и американски командоси помагат на Украйна

Докато руските войски продължават с мащабна кампания за превземане на Източна Украйна, способността на Киев да устои на настъплението зависи повече от всякога от помощта на САЩ и техните съюзници – включително от скрита мрежа от командоси и шпиони, които бързат да осигурят оръжия, разузнаване и обучение, твърдят пред „Ню Йорк таймс“ (NYT) американски и европейски служители, предаде News.bg.

Голяма част от тази работа се извършва извън Украйна, например в бази в Германия, Франция и Великобритания. Но дори и администрацията на Байдън да обяви, че няма да разполага американски войски в Украйна, някои служители на ЦРУ продължават да действат тайно в страната, най-вече в столицата Киев, насочвайки голяма част от огромното количество разузнавателна информация, която САЩ споделят с украинските сили, според настоящи и бивши служители. В същото време няколко десетки командоси от други страни от НАТО, включително Великобритания, Франция, Канада и Литва, също работят в Украйна. Съединените щати изтеглиха собствените си 150 военни инструктори преди началото на войната през февруари, но командосите от тези съюзници или останаха, или оттогава влизат и излизат от страната, обучавайки и съветвайки украинските войски и осигурявайки на място канал за оръжия и друга помощ, твърдят трима американски служители.

Малко са другите подробности за това какво правят служителите на ЦРУ и командосите, но присъствието им в страната – наред с членовете на дипломатическия персонал, които се завърнаха, след като Русия прекрати обсадата на Киев – подсказва мащаба на секретните усилия за подпомагане на Украйна, които се полагат, и рисковете, които Вашингтон и съюзниците му поемат. Украйна продължава да бъде превъзхождана по численост, а в събота руските сили изстреляха бараж от ракети по цели в цялата страна, включително и в районите в северната и западната част, които до голяма степен бяха пощадени през последните седмици. Очаква се президентът Байдън и съюзническите лидери да обсъдят допълнителна подкрепа за Украйна на срещата на Групата на 7-те индустриализирани държави, която започва в Германия в неделя, и на срещата на върха на НАТО в Испания по-късно през седмицата.

Малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари, 10-та група специални сили на армията, която преди войната обучаваше украински командоси в база в западната част на страната, тихомълком създаде коалиционно звено за планиране в Германия, за да координира военната помощ за украинските командоси и други украински войски. В момента групата наброява 20 държави. Звеното за специални операции е помогнало за управлението на потока от оръжия и оборудване в Украйна. Присъствието на командоси „подсказва за мащаба на усилията за тайна помощ в Украйна“. Американски и други западни представители съобщават при условие за анонимност, че чуждестранните командоси „не са на фронтовата линия с украинските войски, а ги съветват от щабовете си в други части на страната или дистанционно чрез криптирани комуникации (…). Въпреки това има признаци, че тяхната логистична, обучителна и разузнавателна подкрепа се усеща на бойното поле“.

Източник: Факти

1 Отговор

  1. Един каза:

    Хе, затова войната няма да свърши скоро – защото американците се бъркат, където не им е работата. Естествено, че Путин в този случай ще смята, че е заплашен – и той, и страната му, защото приема американското вмешателство точно като заплаха за сигурността на Русия. Война ще има до последно… за съжаление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *