Айдън Осман със скъпи гости за Курбан Байрам

Исмет ИСМАИЛ

Мехмед Мехмед, Джем Али, Махмуд Ферад и Ъшъл Мехмед спазиха традицията и първи посетиха Кмета на Община Черноочене Айдън Осман, за да съберат бонбони. Те го поздравиха с настъпващия Курбан Байрам.

Айдън Осман ги поздрави с инициативата и подчерта, че те са едни от най-скъпите му гости в днешния празничен ден. Освен с бонбони ги зарадва и с сувенири на Община Черноочене и им пожела успех в училище и в живота.

По стар обичай в първият ден преди Курбан Байрам т. нар. „Арефе“ празнично облечени децата в чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.

Традицията повелява през тези дни мюсюлманите да даряват съседи и социално слаби. По стар обичай в първият ден преди празника жените правят мекици и ги раздават на съседите си.

Жертвените животни вече са закупени и тази вечер ще се къносат. Курбан Байрам ще започне рано сутринта в събота с тържествени молитви в джамиите.

През празничните дни мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях.

Мюсюлманите отдават почит и на гробовете на починалите си близки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *