Тази сутрин вярващи изпълниха новата джамия в „Прилепци” за тържествената молитва по случай Курбан Байрам

Днес започна свещеният празник на мюсюлманите Курбан Байрам. Тази сутрин на тържествената молитва в най-голямата джамия в региона, която се намира в кв. „Прилепци” в Кърджали, се събраха над 1500 души. Двата етажа и дворът на джамията, бяха изпълнени с вярващи.

Тържествената молитва беше отслужена от районния мюфтия Басри Еминефенди. Сред вярващите бяха народният представител от Движението за права и свободи Байрам Байрам, кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-кметът на общината Тунджай Шюкрю и секретарят на общината Себахтин Риза.

Кметът поздрави присъстващите и своите съграждани мюсюлмани по случай големия празник и им пожела здраве, берекет и весели празници.

Празничната молитва започна в 6.30 часа, а традиционната сутрешна молитва в 5.20 часа. В свободното време между двете молитви районният мюфтия и имамът на джамията изнесоха лекции за Курбан Байрам.

След молитвата присъстващите се отправиха към домовете си, за да участват в коленето на курбаните. Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбанско месо се раздава на нуждаещите се – сираци, самотни, болни и бедни, за да могат и те да усетят празника.

Тази сутрин във всички джамии в региона бяха отслужени празнични молитви. През седмицата в мюсюлманските духовни храмове беше извършено байрамско почистване.

Курбан Байрам продължава три дни – на 9, 10 и 11 юли.

 

Снимки: Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *