Николай Попанастасов: Работим из Европа, неизгодни са курсовете от и за България

  • Високите цени на горивата тормозят товарните превозвачи
  • От 1 юли 2022 година се увеличи обхватът на платената пътна мрежа

Валентина ИВАНОВА

Високите цени на горивата се отразяват пагубно на товарните превозвачи. Инфлацията повиши и стойността на консумативите в автомобилния транспорт – гуми, части за ремонтите. Собствениците са принудени да вдигат постоянно заплатите, за да компенсират някак високата инфлация. Те се съобразяват и с огромния недостиг на шофьори в цяла Европа. Ако искат да си задържат хората, няма как да не им плащат достатъчно. Това коментира за „Нов живот“ Николай Попанастасов от Кърджали, който има фирма за международни превози.

Някои от традиционните партньори-производствени предприятия, с които работим, намалиха капацитета си заради войната, а оттам и нашите курсове намаляха. Например, Фолксваген има два завода за окабеляване в Украйна, те не работиха близо два месеца. Сега полека-лека започнаха да възстановяват производството, но обемите са малки, обяснява предприемачът.

Транспортните фирми возят с големи притеснения до Украйна. Цените скачат драстично, защото рисковете са големи и шофьорите трудно поемат курсове нататък.

За Русия нашата фирма не вози. Ние работим предимно из Европа. Даже шофьорите да карат в Европа – няма граници, навъртат повече километри и съответно получават повече пари. Не искат курсове от и за България. Висят часове на границата, понякога и един-два дни, само правят разходи, губят ценно време, които при други дестинации им носи реални доходи. За съжаление, министърът на транспорта Събев не можа да направи нищо по въпроса с чакането по границите,  споделя бизнесменът.

Сега големият мор за всички в бранша са високите цени на горивата. Правителството обеща едни 25 стотинки на литър компенсации, но транспортните фирми не могат да се възползват, защото са само за физически лица. Превозвачите се чувстват ощетени. Производствените предприятия получават компенсации за скъпия ток, а в транспорта няма консумация на ел.енергия. Но пък са  голям потребител на горива и не срещат държавна подкрепа. Цените са високи повече от пет месеца и продължават да растат. От миналата седмица до днес цената на дизела се е вдигнала със 7-8 стотинки. Дори с редовните клиенти се налага да се договарят курс за курс.

Отгоре на това от 1 юли 2022 години се увеличи обхватът на платената пътна мрежа в страната. Досега товарните автомобили плащаха тол такса само за магистралите и първокласните пътища, сега се добавят и за второкласните.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *