Александър Рангелов: Фирма „Кяшиф“ е сериозен партньор, ще работим и в бъдеще

Валентина ИВАНОВА

„Интърнешънъл Пауър Съплай“ (IPS) е семейна фирма, създадена преди 32 години. Разработва и произвежда енергийни системи за електрифициране. Има инсталации в 58 държави в целия свят. Преди 5 години планира да разшири своето производство в България и след София изгради фабрика и в Кърджали.

Реализирахме я с много трудности и основно с огромното усилие на Вели Шакир, нашият директор в Кърджали. Междувременно Саудитска Арабия, един от нашите най-големи пазари в Близкия Изток, преди 2 години наложи изисквания, ако се прави бизнес там, производството да е местно. Бяхме принудени да изградим фабрика в Саудитска Арабия. И така едно евентуално производство в Кърджали се оказа неудачно. Това обясни изпълнителнителният директор на IPS Александър Рангелов.

 

Той пристигна в Джебел за подписване на предварителен договор с „Кяшиф“ ЕООД, с който сградата на IPS в Кърджали става притежание на машиностроителната компания.

Намерихме тези прекрасни хора – инж. Кяшиф и семейството му, които са изградили едно уникално производство. Запознах се с дъщеря му Сибел и сина му Месру. Те имаха интерес да разширят производството си към Кърджали. Вместо да стои неоползотворен този наш актив, сметнахме за подходящо да го продадем и постигнахме съгласие с „Кяшиф“ ЕООД.

 

„Интърнешънъл Пауър Съплай“ (IPS) е известна като компания за умни елмрежи. Тя произвежда преобразувателни системи, инвертори и зарядни системи, батерии, в които се включват обекти, така че да произвеждат автономно електричество. Една такава система представлява соларни панели, например вятърни перки. Инверторните и зарядните системи се свързват с тези енергийните източници и по този начин захранваме обекти. Излишната енергия се съхранява в акумулаторни батерии. Това осигурява денонощно на електричество и в пустинята. Всичките инсталации, изградени от IPS, извън България са на места, където няма електрическа мрежа. От тази година компанията започва да работи и по мегаватовите системи, които са свързани с електрическата мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *