С радост посрещаме всички, които носят Крумовград в сърцата си

  • На площада е подредена изложба на местни производители
  • С щандове участват и големите инвеститори Дънди и Теклас

Валентина ИВАНОВА

В горещия юлски ден в Крумовград цари оживление и празнично настроение. И да не знаеш, разбира, че денят по-различен от обикновените петъци. Това е така, защото днес е един от дните, когато се провежда „Среща на крумовградчани от близо и далеч“.

Музика и песни кънтят отвсякъде. Млади момичета играят хора, преминаващите им кимат одобрително. На площада пред общината са опънали шатри местни производители от различни браншове, които предлагат, кой по-тихо, кой по-шумно своята продукция. Изложбата – базар е под надслов „Произведено в Крумовград“. Най-весело е на щанда на Ансамбъла за автентичен фолклор „Изворче“ при Народно читалище „Христо Ботев“, където се предлагат домашни вкуснотии, огласяйки площада със своите изпълнения. Мнозина се спират, разпитват за стоката, опитват от вкусотиите.

На базара има мед, билки, дрехи, типични народни носии от региона, мъниста. Със свои щандове присъстваха и големите инвеститори в общината „Дънди Прешъс Металс“ и „Теклас“.

Най-голям интерес за деца и възрастни предизвика специалното фотостудио, където всеки можеше да си направи моментна снимка на различни фонове от рудник „Ада тепе“. Предлагаше поглед към обстановката в подземната мина на „Дънди“ в Челопеч чрез специалните очила за виртуална реалност.

Гергана Тодорова от златодобивната компания обяснява, че идеята за тяхното участие на базара е да покажат на повече от жителите на града какво представлява производството на „Дънди“. Как се добива златосъдържащ концентрат в находище „Ада тепе“ и как фирмата се грижи за хората и околната среда.

Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград

Много рядко някой би свързал един рудник с биоразнообразие. Ние вече 10 години се грижим за два вида защитени костенурки. Освен това депонираме отпадъците от нашето производство по един  иновативен метод. Всеки не е запознат с детайлите, затова участваме на това изложение, за да разкажем повече, добавя Тодорова.

Гергана Тодорова от „Дънди“

За първи път общината организира такава проява. Правим го с огромно желание да съберем нашите земляци, които носят в сърцето си Крумовград, където и да са по света. Да не забравят от къде са тръгнали, да не забравят каменистите пътеки, корените си, традициите които са ги закърмили, сподели развълнувана Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград.

Вечерта всички очакват с нетърпение два концерта – на българската певица Есил Дюран и на турския изпълнител Мустафа Джеджели.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *