Загубихме безспорен авторитет – човека и гражданина Касим Юнузов

Селяхидин КАРАБАШЕВ

На 22 юли 2022 година изпратихме в последния му път известният университетски преподавател доц. д-р Касим Мехмедов Юнузов.

Той е роден на 18 февруари 1941 година в село Гняздово.

През 1959 година завършва Турското педагогическо училище в Кърджали. Отбива военната си служба и за кратко време е начален учител. Но духовният му хоризонт е далеч по-обширен и кандидатства философия в Софийския университет. В материален недоимък, но с упорит труд завършва успешно висшето си образование.

Почти целият му трудов стаж е в Института за начални и прогимназиални учители в Кърджали, по-късно Филиал „Любен Каравелов“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Бил е завеждащ катедра „Педагогика, психология и философия“ и зам.-директор на Филиала.

След като се пенсионира, оползотворяваше времето си в предлагане на преводачески услуги.

По време на активната си преподавателска дейност периодично на страниците на регионалния и централния печат се изявяваше със статии по актуални обществени проблеми и рецензии за книги в областта на неговата специалност.

Сред колегите и студентите си, в обществените среди се ползваше с безспорен авторитет на изключително коректен и честен човек, постигащ всичко с труд, всеотдайност и принципност.

Като безкрайно чувствителен човек, страдаше дълбоко по повод на всякаква несправедливост, не уважение към обикновените хора, натъжаваше се от ценностните сривове в обществото.

Последната му обществена мисия беше преди 4 години през м. май 2018 година се проведе Среща на завършилите Турското педагогическо училище Кърджали (1951-1963). Доц. Касим Юнузов беше главен координатор на тази среща, може да се каже, благодарение на него се осъществи тази внушителната и вълнуваща проява. В екипа, който той сформира, освен випускниците на училището Сабри Махмудов, Неджибе Салиева, кака Джемиле и др., скромно място с изследователска задача зае и пишещият настоящите редове. За мен беше чест и удоволствие.

На погребалния ритуал, с кото изпратихме до. Юнузов, присъствуваха настоящи и бивши общински ръководители на Кърджали, негови студенти, общественици, семейство и близки, приятели и съмишленици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *