ДПС почете паметта на д-р Садък Ахмет

Гюнер ШЮКРИ

Делегация на ДПС, водена от зам.- председателя на партията и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис почете паметта на лидера на турците от Западна Тракия и основател на партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция д-р Садък Ахмет.

В неделя на гроба му в родния град Комотини (Гюмюлджина) се събраха стотици, за да почетат 27-та годишнина от кончината му.

На възпоменателния ритуал присъстваха народните представители в

47-ото Народно събрание Адлен Шевкед, Байрам Байрам, инж. Павлин Кръстев, областният председател на ДПС Ресми Мурад, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, председателят на Общинския съвет в Кърджали Юсеин Ахмед, общинският председател на ДПС в Ардино Шахин Байрамов. Тук бяха и младежи от ДПС.

От името на Централния и Областния съвет на Движението за права и свободи бяха поднесени венци и цветя пред гроба на д-р Садък Ахмет.
Районният мюфтия на Комотини (Гюмюлджина) Ибрахим Шериф отслужи молитва за покойника. Организатор на мероприятието бе Областният съвет на ДПС.

Д-р Садък Ахмет е роден на 7 януари 1947 г. в село Сиркели, Комотини. Завършил е Медицинския университет в Солун. През 1987 година е осъден на три години затвор, за това, че раздава брошури на членовете на партията на Демократите за правата на човека. През 1990 година отново му е осъдена присъда, този път, за това, че назовал Западните тракийски турци – турци, но само след два месеца е освободен. Същата година е избран за независим депутат в гръцкия парламент. През 1993 година създава партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция. Има над 150 улици, училища, спортни комплекси на негово име в Гърция и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *