Над 6,5 милиона души са посетили „Света София“ през втората година от откриването й като джамия

Историческият храм „Света София“ в Истанбул е бил посетен от над 6,5 милиона души през втората година от възобновяването на дейността му като джамия, съобщи заместник-мюфтията на Истанбул Ахмет Актюркоглу, цитиран от в. „Дейли сабах“.

Емблематичният паметник е функционирал като църква 916 години до завладяването на Истанбул през 1453 г. След това работи като джамия от 1453 до 1934 г. – близо 500 години, а по-късно като музей в продължение на 86 години.

На 10 юли 2020 г. турски съд анулира правителствено решение от 1934 г., което превърна „Света София“ в музей, проправяйки пътя към отварянето й отново като джамия. На 24 юли 2020 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган се присъедини към стотици вярващи в първата мюсюлманска молива в „Света София“ от 86 години насам.

Две години по-късно заместник-мюфтията Актюркоглу посочва, че „Света София“, подобно на много други важни места за поклонение по света, привлича огромен брой туристи и вярващи.

„Подобно на много други свещени места по света, „Света София“ е залята от посетители. Тя привлича огромно внимание от страна на местни и чуждестранни туристи, особено след като отново беше отворена за поклонение. През втората година от откриването й джамията е посрещнала над 6,5 милиона посетители“, заяви той.

По думите му джамията е била посещавана от над 120 000 души всеки ден по време на деветдневния празник Курбан Байрам.

„Наблюдаваме и все по-голям брой посетители, особено през уикендите. Хора от цяла Турция идват тук, за да присъстват на сутрешната молитва. Много социални и културни организации също организират различни събития и обиколки на паметника. Това ни прави изключително щастливи“, подчерта той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *