Двойно по-скъпа слама купуват животновъдите в Кърджалийско в сравнение с миналата година

Валери КОВАЧЕВ

В сравнение с миналата година пшеничната слама е поскъпнала двойно. Една стандартна бала 15-20 килограма в момента  струва 4 лева, докато миналата година е била максимум 2 лева. Люцерната сега върви от седем-осем до десет лева балата, казва председателят на Сдружение „Обединени български животновъди” Бойко Синапов. Все още животновъдите нямат представа каква ще бъде цената на зърното, но очакват и при него скок в цените.

По думите на Синапов  има достатъчно слама. За сега е чиста и качествена. Също се намира и сено. Животновъдите в Кърджалийско гледат да купуват слама от по-близо – от Хасковско, Старозагорско и Хасковско, за да не правят големи транспортни разходи.

През миналата седмица на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство към Министерството на земеделието са били взети важни решения за подпомагане на животновъдите. Ако те бъдат изпълнени, това ще даде голяма глътка въздух за сектор „Животновъдство”. Тази финансова помощ трябва по-бързо да стигне до стопаните, за да може да се снабдят със слама и други фуражи, за да оцелеят през зимата, казва Бойко Синапов, който е член на Консултативния съвет.

1 Отговор

  1. Милка Василева каза:

    Господин Синапов,моля не ни разделяйте и вие. Дали в Кърджали скоро или в Добричко цените са едни и същи. Ако в Добруджа си правим балите сами то горивото е почти 4лв ,работна ръка под 100лв надник също едва се намира. В Добруджа нямаме целогодишно паша. Тук не ни пущат в гори и пояси. Храним на ясла. Гледайте на всички с едни и същи очи,мерите със един и същт аршин. Не разделяйте за да не мислим ,че искате да ни владеете. Аз ви вярвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *