Стърница стана поредното село в Община Баните, което има нов асфалт

Улици в родопското село Стърница се сдобиха с нов асфалт, съобщи кметът на Община Баните Павлин Белчев.

Цялостното асфалтиране включва промишлената зона, както и улица до центъра, отбеляза кметът.

През тази година редица села и улици в Община Баните получиха нова асфалтова настилка.

Така Общинската управа поетапно подобрява пътната мрежа на своя територия и обръща внимание на населените места.

Припомняме, че Община Баните има одобрен проект за енергийна ефективност за над 300 хил. евро.

Кметът Павлин Белчев подписа договор за финансиране на проект за реализиране на мерки за енергийна ефективност за достигане условията на “сграда, близка до нулево потребление” за административната сграда на Общинска администрация – Баните.

Община Баните е една от малкото общини (единствена в област Смолян), одобрена по процедура „Енергийна ефективност в сгради“, подкрепена от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., чрез програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност.

Продължаваме да работим върху оползотворяването на всички възможни източници на финансиране, които се предоставят на общините, посочи кметът Белчев.

Осигурено е финансиране за ремонт на Центъра за социална рехабилитация

Община Баните има и договор за финансиране по още един одобрен проект – за строително-ремонтни дейности на материалната база на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Баните.

Проектът бе разгледан и одобрен от Министерството на труда и социалната политика и се финансира чрез Фонд “Социална закрила”.

Кметът Белчев отбеляза, че с реализирането на проекта ще може да се предоставя още по-благоприятни условия за физиотерапия и рехабилитация на потребителите на Центъра.

Община Баните и ВУСИ-Пловдив подписаха Меморандум за сътрудничество

С ръководството на Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив подписахме Меморандум за тясно сътрудничество между Община Баните и висшето заведение, заяви през пролетта кметът Белчев.

Двете страни обединяваме своите усилия за намаляване на разминаванията между търсене и предлагане на професионални кадри, както и за повишаване на квалификацията на работната сила чрез осигуряване на по-високи стандарти за работа, отбеляза Белчев.

Павлин Белчев изрази готовност за бъдещо ползотворно сътрудничество с учебното заведение.

Смолян и Баните с общ проект за разделно събиране и рециклиране на отпадъци. Проектът се реализира в партньорство с Община Кристиансанд, Кралство Норвегия.

Общата цел е подобряване на управлението на отпадъците на общинско ниво и използването им като ресурс, чрез реализиране на схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, прилагайки принципите на кръговата икономика и използвайки ноу хау от норвежките партньори.

Специфичните цели са свързани с въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата в Община Баните (обхваща 50 домакинства); разработване на модел за генериране и тенденции при оползотворяване на отпадъците в контекста на принципите на кръговата икономика и повишаване на знанията на целевите групи за различните предимства на кръговата икономика, ползите за опазване на околната среда, здравето и живота на населението.

Проектът е планиран за въвеждане на основни схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци в Община Баните – въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на хартия, картон и стъкло и въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата.

Източник: smolyaninfo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *