Дните на Ардино събраха хиляди ардинчани от различни континенти, оставиха незабравими спомени

Гюнер ШЮКРИ

Дните на Ардино под надслов „Ръка за ръка за Ардино“ и Фестивалът на чистите храни от Родопите събраха и обединиха хиляди ардинчани от различни краища на България, Турция, Европа и на света, гости и жители на Ардино. Събитията се проведоха под патронажа на кмета на общината инж. Изет Шабан. Сред официалните гости на празника бяха делегации от всички побратимени турски общини. Тук бяха кметът на община Нилюфер Тургай Ердем, кметът на община Картал, Истанбул Гьокхан Юксел, зам.-кметът на община Къркларели Арда Колджулар. Празника уважиха още представители на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса, начело с председателя им Юксел Юрсевер, както и представители на Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” (Балканци) в Картал, начело с председателя им Олджай Йозгюн и Сдружението за подкрепа и културно сътрудничество на румелийските турци в Бурса Ибрахим Топрак.
Тук бяха още областният лидер на ДПС Ресми Мурад и народният представител в 47-то Народно събрание инж. Павлин Кръстев, арх. Олег Николов, главен проектант на обновения център на Ардино.

По повод празника на Ардино, кметът на общината инж. Изет Шабан, получи Поздравителни адреси от председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов и кмета на община Мизия Валя Берчева.
Празничната програма на първото издание на „Дните на Ардино 2022“ бе наситена с изключително разнообразни и богати образователни, културни, спортни и кулинарни събития“.

Открити бяха три художествени и една забележителна фотографска изложба. Във фоайето на читалище „Родопска искра“ бяха подредени самостоятелните изложби на местния художник Ангел Банков, както и на турската художничка доц. д-р Семра Доган Ак. В централния площад жителите и гостите на родопския град имаха възможност да разгледат фотоизложбата „Камък върху камък“. Голям интерес предизвика и самостоятелната изложба на Йозлем Исмаилова от Ардино – рисуване и приложни изкуства.

За пореден път Ардино се превърна в център на духовността и дом на литературата. Шестото издание на Международния литературен форум „Братство“ в Ардино събра писатели от страната и Турция. В общинския музей гостите от побратимените турски общини имаха уникалната възможност чрез презентация да се запознаят с жизнения и творчески път на родения в Ардино /1907 г./ световноизвестен писател и поет Сабахаттин Али.

За втора поредна година Фестивалът на чистите храни от Родопите, който представи продукцията на местни производители на млечни изделия, мед, билки и др.

В рамките на проект „Стимулиране на туризма на територията на МИГ „Ардино-Джебел“ и МИГ „Кирково – Златоград“ чрез популяризиране на природното богатство и културно – историческото наследство с помощта на иновативни дейности“ се проведе Фестивалът „Магията на Родопите“. Посетителите имаха възможност да опитат вкуса и на традиционни местни ястия, на разнообразни храни и продукти.

Втората изключително съществена страна на Фестивала бе културната програма. В нея се включиха над 40 фолклорни и музикални групи и индивидуални изпълнители от Дунава до Родопите. Центърът на града се огласяваше от български и турски народни песни, ритмични танци и инструментални изпълнения. Всички участници в културните формации грабнаха сърцата на публиката със своите изпълнения и доказаха, че фолклорът е мост към единението. Имаше певчески и танцови групи от областите Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Шумен, Разград, Добрич. През цялата празнична културна програма се виеха дълги кръшни хора в центъра на Ардино. Всички участници получиха грамоти за участие.

Огромен интерес предизвика презентацията на тема „Чистите храни за утвърждаване на здравословен начин на живот“, представена от Николай Чолаков от Селскостопанската академия в Пловдив.

Проведени бяха разнообразни спортни турнири по футбол на малки врати, шахмат, тенис на маса, баскетбол, табла, бридж-белот. Имаше и прожекции на филми от поредицата на най-добрите български и европейски филми от последните години.

В рамките на първото издание на Дните на Ардино концертни програми в новата сцена на обновения площад изнесоха поп-изпълнителите Камелия, Десита, Дичо и Теди Кацарова, както и формация „Дигитал“ от турския град Мармарис.

От името на ръководството на Община Ардино и лично от свое име, кметът на общината инж. Изет Шабан, благодари на всички, за положения огромен труд по организацията и осъществяването на първото издание на „Дните на Ардино 2022“ под надслов „Ръка за ръка за Ардино“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *