Всеки пети европеец застрашен от изпадане в бедност: Къде се нарежда България?

Всеки пети гражданин на Европейския съюз е застрашен от изпадане в бедност или социално изключване, става ясно от най-новите данни на Евростат за 2021 година. България заема второ място в ЕС по дял от населението в риск, като отчита сходни резултати с Румъния, Испания и Гърция.

95.4 млн. души, представляващи 21.7% от населението на ЕС, се намират в риск от изпадане в бедност или социално изключване.

Казано с други думи над 95 млн. души в ЕС живеят в домакинства, които са изложени на поне един от следните три риска: бедност, сериозни материални и социални лишения, нисък трудов интензитет.

Спрямо предходната година, хората в риск от бедност и социално изключване се увеличават минимално. За сравнение, през 2020 година в риск са били 94.8 млн. души или 21.6% от населението на ЕС.

От общо 95.4 млн. души в риск, около 5.9 млн. души или 1.3% от населението, живеят в домакинства, които са изложени едновременно на всичките три признака за изпадане в бедност.

73.7 млн. души живеят в домакинства, изложени на риск от бедност, докато 27 млн. души изпитват сериозни материални и социални лишения. 29.3 млн. души живеят в домакинства с нисък трудов интензитет.

Най-висок дял от населението в риск от изпадане в бедност или социално изключване се отчита в Румъния (34%), България (32%), Гърция и Испания (по 28%). Най-нисък дял от населението в риск се регистрира в Чехия (11%), Словения (13%) и Финландия (14%).

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *