Доказаха, че сириецът, който уби двамата бургаски полицаи, е пълнолетен

Сирецът Омар Мохамед Аднан, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи в Бургас, е пълнолетен. Роден е през 2004 г., а не през 2007 г., както твърдеше досега. Информацията е от власти в Турция и Сирия, съобщиха на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор Георги Чинев.

Данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са доказани и от тройна съдебна експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите.

Сириецът е обвиняем за това, че на 25 август е предизвикал пътнотранспортно произшествие в Бургас с управлявания от него автобус, който блъска полицейска кола и умишлено причинил смъртта на двама полицейски служители на Областната дирекция на МВР. В автобуса са пътували 48 чужденци без валидни документи.

Обвинението му като непълнолетен му осигуряваше по-лека присъда от 3 до 10 г. Сега с доказване на истинската му възраст, която е над 18 години, го грози от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

От прокуратурата подчертаха, че още със започването на разследването са се усъмнили в твърдението му, че е 15-годишен, имайки предвид външния му вид и гъстата му брада. Това е довело до назнавачането на експертизи и ползване на партньорски служби за доказване на истинската му възраст.

Направените рентгенови снимки на израстване на костната му структура доказват, че е пълнолетен. Уменията му като шофьор на автобус също не са като за 15-годишен. По този повод от прокуратурата съобщиха, че докато Омар е карал автобуса, си е правил и селфи с телефона.

От държавното обвинение заявиха още, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Разпитани са около 50 свидетели, назначени са множество експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *