Дънди участва в XXII международен конгрес на Карпато-Балканската геоложка асоциация

Нов живот

В периода 7-11 септември в Аграрния университет в гр. Пловдив се състоя XXII международен конгрес на Карпато-Балканската геоложка асоциация, която отбележи и своята 100 годишнина. „Дънди Прешъс Металс“ беше генерален спонсор на конгреса.

Конгресът се организира съвместно от Съвета на КБГА и Национален организационен комитет, като в подготовката му участваха 11 основни организации с водещ партньор Геологически Институт – БАН с ръководител проф. Ирена Пейчева.

Целта на форума е да събере геолози от Югоизочна Европа с изследователи от целия свят на различни научни срещи, свързани с всички дисциплини на науките на Земята, за да обменят полезен опит и знания. Конгресът е мястото, където учените могат да представят и обсъждат последните си резултати и да дискутират идеи за съвместни трансгранични фундаментални и приложни изследвания, за обучение и специализация в Карпато-Балканският регион и извън него.

В програмата бяха включени 17 общи и 11 специални сесии, теренни семинари и екскурзии преди и след конгреса. Колеги от отделите „Проучвателни дейности“ и „Експлоатационно проучване“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Проучвателни дейности“ и „Експлоатационно проучване“ в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, колеги от отдел Технически служби в двете дружества и проучвателния екип на „Дънди Прешъс Металс“ в Сърбия се включиха в конференцията, за да обменят опит с останалите участници, както и да споделят техните нови идеи, постигнати резултати и натрупани знания.

Мероприятието, което се провежда веднъж на четири години, предизвика огромен интерес, с много силно международно присъствие и утвърдени професионалисти както от академичните среди, така и от бизнеса. Изолацията и многобройните отложени мероприятия през последните няколко години, заради пандемията, създаде непринудена и приятелска обстановка сред участниците. С желание хората дискутираха различни теми дори в коридорите по време на определените за почивка кафе-паузи.

„Голямо впечатление ми направи силното присъствие, изява и презентиране на млади колеги, като освен класически геоложки изследвания, се представиха и нови иновативни методи на проучване, включително и с използване на изкуствен интелект. Имахме удоволствието да присъстваме на презентации на световно известни имена в геоложките науки. За нас беше чест да се запознаем с тях и да коментираме интересни теми от нашата сфера.“, споделя Билгин Видинли, Мениджър Проучвателни дейности, към отдел Проучвателни дейности в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Той разказа още, че организацията на конгреса е била изключително добра, за което благодари на организационния комитет и на всички спонсори, както и на ръководството на „Дънди Прешъс Металс“ като генерален спонсор на конференцията.

По време на конференцията, колеги от дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в Челопеч и Крумовград, се включиха с три презентации и постер. Борис Иванов и Николай Живков представиха две много интересни теми за района на Крумовград, свързани с резултатите от проучвателните дейности. Георги Иванов представи същата тема, но за района на Челопеч.

С гордост Билгин споделя, че интересът към представените презентации от неговите колеги е бил огромен. Зала изпълнена с любопитни слушатели, включително правостоящи, много интересни въпроси и ползотворна дискусия. За доброто си представяне колегите презентатори получиха поздравления от екипите на „Дънди Прешъс Металс“ и от чуждестранни преподаватели, изследователи и геолози.

Освен с участие по време на конгреса, колеги от отделите „Връзки с обществеността“ и „Комуникации“ присъстваха и с интерактивен щанд, на който представиха дейността на компанията. По време на кафе-паузите хората имаха възможност да посетят подземния рудник „Челопеч“, благодарение на очилата за виртуална реалност. Можеха да си направят моментна снимка за спомен на фото будката или да разберат повече за различните инициативи на двете дружества гледайки интересни видеа на екрана, поставен пред щанда. Любезните колеги посещаха любознателните участници в конференцията и им разказваха увлекателно за „Дънди Прешъс Металс“. На щанда бяха поставени скални образци, които геолозите да разгледат. Всеки посетител получи символичен подарък.

Борислав Иванов, Стефан Методиев, Ливиу Матенко, Николай Михайлов, Николай Живков, Нели Хаджиева, Билгин Видинли, Басри Али, Владимир Бодуров, Валери Доспатски, Мирослав Каваримов се представиха по време на конгреса с темата „Angular unconformity constraining the stratigraphic relationships of gold mineralization host units in the Surnak prospect, Eastern Rhodopes, Bulgaria“.
Николай Живков, Стефан Методиев, Пол Ивашкану, Истван Мартон, Матиас Кнаак, Билгин Видинли, Цветана Желева, Нели Хаджиева, Басри Али, Владимир Бодуров, Валери Доспатски, Николай Михайлов, Борис Иванов и Кунчо Кунчев представиха „A new structural model for the Surnak prospect, SE Bulgaria. Exploring the potential for listric fault-related epithermal gold mineralization“.

Миглена Григорова, Георги Иванов, Анета Алексиева, Мариана Трифонова, Антоанета Маринова, Анастасия Стоянова, Иван Петров, Бетина Петкова, Илиян Атанасов, Виктор Стойчев, Христомир Станев, Пол Ивашкану, Стефан Методиев, Кунчо Кунчев, Мирослав Каваримов, Нюту Гроза, Мартин Добрев, Рос Оверал,Матиас Кнаак, Александру Сакач, Истван Мартон представиха темата „Revised geology model and exploration targeting vectors at the Chelopech highsulphidation style Au–Cu deposit, Bulgaria“.

*Карпатско-Балканската геоложка асоциация (CBGA) е неправителствен, международен научен, неполитически съюз с нестопанска цел на геолози, работещи в региона на Карпатите и Балканите и околните райони.

Целта на асоциaцията е да популяризира и насърчава съвместните трансгранични фундаментални и приложни геоложки изследвания, както и обучение и специализация в Карпатско-Балканската област. Това засяга почти всички области на геонауките (включително геофизиката), техните екологични последици и други свързани дисциплини. За да постигне тази цел, CBGA организира конгреси (един на всеки четири години, ръководен от една или няколко държави-членки), създава работни групи, работещи по съвместни проекти от специфичен научен интерес, стимулира и провежда дискусии по важни геоложки въпроси (геоложки процеси, номенклатура, терминология, методология и др.) и публикува различни научни материали (сборници на конгреси, карти, монографии и др.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *