Областният управител на Кърджали Даниел Делчев се срещна с премиера

Премиерът, министри от служебния кабинет и областни управители обсъдиха действията на правителството по подготовката на изборите, както и решаването на редица проблеми на местно ниво, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет. Срещата се състоя в резиденция „Бояна“.

Акцент беше поставен върху превантивните мерки за противодействие на контролирания и купения вот. Изтъкнати бяха мерките за гарантиране сигурността на машините за гласуване. Целта е с реални действия да бъдат разсеяни всякакви съмнения в обществото, че вотът може да бъде манипулиран, се посочва в съобщението на Министерския съвет (МС).

За предсрочния парламентарен вот на 2 октомври са предвидени 11 845 секции в страната, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг в четвъртък. Матева заяви, че тази седмица с решение на ЦИК е бил коригиран броят на машините, които ще бъдат използвани в страната, и те ще са 9369.  В 1105 секции ще се гласува с по две машини. Броят на машините за гласуване извън страната не е променян. Общият брой на машините, които ще бъдат използвани за изборите през октомври, е 10 999, обясни тя. Машините с демоверсиите са вече в страната, извършват се пробни гласувания от избирателите.

На срещата в „Бояна“ премиерът Гълъб Донев акцентира и върху значението на цялостната координация между изпълнителната власт и областните управители.

Според министър-председателя по-добрата координация ще подобри и качеството на живот на българските граждани. Като пример за добро взаимодействие той посочи действията по преодоляването на последиците от бедствието в Карловско.

„Когато работим организирано и в синхрон, можем да се справим и с големи беди“, отбеляза министър-председателят и открои усилията на институциите и гражданската активност. „Животът в кризи допринася за възстановяване на загубеното доверие към държавата и нейните механизми да се грижи за своите граждани, не само като ги подкрепя финансово в трудни за тях моменти, но най-вече като създава условия за обществен живот в норма“, заяви още Гълъб Донев.

След заседание на междуведомствената комисията към МС за възстановяване и подпомагане на пострадалите от наводнението села през седмицата стана ясно, че държавата ще отпусне още 10 милиона лева на три общини – Карлово, Калояново и Марица.

Дървата за огрев бяха друга тема, която беше обсъждана в хода на срещата. От страна на правителството бе заявено категоричното намерение да има пълна прозрачност по проблема, както и безкомпромисност по отношение на злоупотреби. Работи се също по подготовката на законодателни предложения, които да запълнят дефицити в нормативната уредба и които да бъдат предложени на вниманието на следващия редовен кабинет.

След наводненията продължава и изнасянето на дървесината, натрупана в речните масиви. Изведени са около 1000 кубика и те ще бъдат разпредели на населението, посочи заместник – министърът на земеделието Валентин Чамбов преди дни.

Сред другите теми, обсъждани на срещата, бяха трудностите при тежкотоварния трафик, зимното почистване и почистването на речните корита, състоянието на инфраструктурата по места, както и подкрепата за малкия и средния бизнес по линия на европейските средства.

Източник: БТА
Снимка: МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *