България осъди референдумите в Украйна пред ООН

Преминаваме през период, белязан от много предизвикателства. Това заяви по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк служебният министър на външните работи Николай Милков, съобщава БНР.

Относно руската агресия в Украйна и референдумите, които се провеждат в окупирани територии, той изрази и българската позиция:

„Тази незаконна военна агресия, която се води от страна постоянна членка на Съвета за сигурност, не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила“.

Милков подчерта, че България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Русия.

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

За украинската страна, от правна гледна точка, нищо няма да се промени след „референдумите“

Той допълни, че страната ни осъжда референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии.

Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че нямат обвързваща сила, посочи министърът.

Припомняме, трети ден в четири територии на Украйна, някои от тях частично окупирани от руската армия, започнаха да се провеждат референдуми, набързо организирани от окупационните власти – това се Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. Гласуването се извършва по домовете, а едва в последния ден от срока, 27 септември, за гласуване ще се допускат хора до урните в организираните участъци.

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

Кремъл май ще забрани на мъжете да пътуват навън

Киев, САЩ и страните от Европейския съюз вече предупредиха, че организирането на такъв „плебисцит“ ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

През 2014 г., след организиран точно по такъв начин референдум, Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете „републики“ в Донбас – Донецк и Луганск.

Източник: Нюз.бг
Снимка: ЕРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *