Гергана от „Ева квартет“: Пели сме по целия свят, а сега и на това вълшебно място – Хухла

„Ева квартет” е камерна формация за фолклорна музика, създадена през 1995 година. Участват четири певици от световно известния женски народен хор “Мистерията на българските гласове”: Гергана Костадинова (сопран), София Янева (мецосопран), Евелина Спасова (алт) и Даниела Стоичкова (контраалт). След 2002 година са изнесли множество концерти в Европа, Азиа, Австралия, Америка, Китай, Япония и др.. Издали четири албума.

Предстои „Ева квартет“ да изнесе концерт на фестивала на изкуствата „Мистериите на Хухла“ на 8 октомври тази година.

Интервю на Валентина ИВАНОВА с Гергана КОСТАДИНОВА

– Г-жо Костадинова, очертава Ви се участие в традиционния фестивал на изкуствата „Мистериите на Хухла“. Посещавали ли сте Ивайловградския край преди?

– За пръв път идваме в Ивайловградския край, но сме чували много за вълшебното място, където се провежда фестивалът „Мистериите на Хухла“. Знаем за усещането, което изпитва човек, попадайки на това силно енергично и одухотворено земно късче.

– Вашата формация е създадена през 1995 година, но и четирите певици сте част от състава на „Мистерията на българските гласове“. Защо решихте да направите квартет, не ви ли беше достатъчно мястото за изява в големия хор?

– Идеята датира далеч преди да стигна до участие в Мистериите. В музикалнто училище в Плевен, където учих, заедно с Милен Иванов имахме ученически квартет. С него пренесохме от училищните години идеята за квартет и после дълги години той беше диригент на нашата формация. С Даниела и София почти едновременно постъпихме в „Мистериите“ през 1994 година. Ева дойде година по-късно. Предложихме им да се включат в квартета. Имахме готови песни, специално написани за камерна формация от композитора Красимир Кондов. Решихме да опитаме без някакви претенции и очаквания.

Камерното музициране носи съвсем различно усещане от това да пееш в един голям състав. „Мистериите на българските гласове“ е нещо съвсем друго, с друг обем и репертоар. Там се пее на много повече гласове. Не могат да се сравняват двете неща. За нас те по-скоро се допълват.

– Да кажем нещо повече за вашите колежки във формацията. Всички ли са от Плевен?

Аз съм родом от Плевен. Завършила съм тамошното музикално училище, специалност „Народно пеене“, след това се дипломирах магистър в Софийския университет, вокална педагогика. Колежките ми са от други краища на страната. Даниела е от Кюстендилско, Евелина – от Перник, но мойка й е от Македонския край и тя има слабост към тамошния фолклор. София е от Тракия, от Пловдив и носи този стил. Но в квартета пеем песни от всички фолклорни области. Имаме богат репертоар като важно място в него заемат автентичните народни песни – запазени непокътнати в чистия им вид, така както са се пеели през вековете.

Издадохме 4 албума. Първият нарекохме „Български фолклорни дарове“, вторият – „Хармонии“. Третият ни албум – „Арката“ – създадохме заедно с френският композитор и аранжьор Хектор Зазу. Той придаде нов различен облик на нашите песни, защото включи и над 50 други изпълнители от целия свят, включително и от България. Миналата година излезе и последният ни албум – „Минка“.

След 2002 година пътувахме много и изнесохме стотици концерти по света. Пели сме къде ли не – Япония, Австралия, Китай, Хонконг, в цяла Европа. Участваме в съвместни проекти с други музиканти от различни страни.

– Съпругът ви Костадин Генчев е част от инструменталаната група, която участва в концертите на „Мистериите на българските гласове“. Той ще участва ли на фестивала в Хухла?

– Костадин е известен и като музикант, свири на кавал, и като композитор. Изпълнител е и в Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Има и етноджаз проекти, пише и аранжира много музика.

Идеята е той да се включи в нашата програма в Хухла със солови изпълнения на кавал. Но вероятно ще предложим и нещо по-различно, за да изненадаме публиката.

1 Отговор

  1. Керка Хубенова каза:

    Великолепни са!
    Преди време на един от празниците в Чирпан(Яворовите януарски дни) вдигнаха публиката на крака с нестихващи аплаузи…Възхитителни ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *