Мануела Малеева в Кърджали: Спортът е огледало за състоянието на държавата

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Мануела Малеева е най-успешната българска тенисистка. Най-доброто й постижение е 3-то място в световната ранглиста, недостигано от друг роден спортист. Тя е и единствената печелила, турнир от Големия шлем – US Open на смесени двойки с Том Гъликсън (1984 г.). Оттегля се триумфално от професионалния тенис, след като печели турнира в Осака, Япония през 1994 г. с победа над Ива Майоли в три сета.

Двете й сестри Катерина и Магдалена, които също са били професионални тенисистки, са заемали съответно до 6-то и 4-то място в световната ранглиста за жени – безпрецедентен случай за три деца от едно семейство. Тяхна треньорка през цялото време е била майка им Юлия Берберян.

Преди броени дни Мануела Малеева за първи път стъпи на корта в Комплекс „Арпезос“ в Кърджали. Домакините от Тенис клуб „Орфей“ й организираха тържествено посрещане, след което тя проведе открит урок с малки и големи състезатели. Най-развълнуван от срещата бе треньорът Христо Чобанов, защото за първи път толкова известна тенисистка и звезда на спорта гостува на клуба. Преди години той три пъти е посрещал Юлия Берберян.

– Г-жо Малеева, доколкото знам, за първи път сте в Кърджали. Поиграхте с децата от Тенис клуб „Орфей“. Как ви се видяха младите надежди?

– Да, досега не съм идвала тук. Не очаквах да видя толкова запалени малки тенисисти и още по-запалени техни родители. Радвам се, че има ентусиасти като треньора Христо Чобанов, които развиват нашия красив спорт. Искрено им желая да продължават в същия дух. И дано скоро им изградят хубави покрити кортове, за да могат да се занимават и през зимата.

– Материалната база е важна за всеки спорт. Какво друго не достига в политиката на държавата, за да се дава шанс и на децата от по-малките градове да се развиват и израстват като сериозни спортисти?

– Спортът е огледало за състоянието на държавата. Ако нещата в държавата бяха на по-добро ниво, то и спортът щеше да изглежда по-различно. Изобщо не приемам приказките, че няма пари. Това категорично не е вярно. В държавата има достатъчно средства, но те се усвояват неправилно, крадат се и не достигат до спорта и до всички нуждаещи се.

– Занимавате ли се в момента с треньорска дейност?

– Не. Помагам в нашия клуб „Малееви“ в София, където главните действащи лица са майка ми и сестра ми Магдалена.

– Каква е най-подходящата възраст едно дете да се захване с тенис?

– Вече съществуват групи, наречени „Приказен тенис“ или „Бебе тенис“, насочени към 3 до 5-годишните. Под формата на различни игри, по-скоро като забавление малчуганите се докосват за първи път до тенис ракета и топка. Но може да се каже, че едно дете на 5-6 години може да се започне с по-редовни и сериозни тренировки, ако иска да се развива в този спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *