Въпросът, свързан с носенето на ислямски забрадки, стана тема на политически дебати в Турция

Турското правителство и опозицията днес обещаха да предприемат необходимите правни стъпки за утвърждаването на правото на жените да носят ислямски забрадки, предадоха турските медии и Ройтерс.

По този начин в центъра на политическите дебати преди изборите през следващата година бе върнат въпрос, който някога предизвикваше дълбоки разделения.

Предложенията се появиха в момент, в който управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) прокарват различни идеи преди президентските и парламентарните избори догодина.

Въпросът, свързан с носенето на ислямските забрадки, години наред бе в центъра на ожесточени разногласия в мюсюлманска, но светска Турция.

Ердоган често отправяше остри критики към НРП заради нейното противопоставяне на разширяването на свободата на носене на забрадки. Президентът днес говори подробно по този въпрос пред депутатите от неговата ПСР в парламента.

Елате и нека да решим този въпрос, не само като закон, но и на конституционно ниво, каза Ердоган в отговор на искането на НРП за съответен закон, като същевременно настоя, че „въпросът е бил решен по време на неговото управление“.

Кълъчдароглу посочи днес, че реално подкрепя предложението на Ердоган.

През 2008 г. парламентът на Турция отмени забраната за студентките да носят ислямски забрадки в университетите – ход, подкрепен от Ердоган, който НРП се опитваше да блокира в Конституционния съд.

През 2013 г. Турция отмени забраната за носене на забрадки от жените в държавните институции.

Лидерът на кемалистката НРП Кемал Кълъчдароглу неочаквано съживи темата тази седмица, обявявайки, че има планове за съответен закон на фона на усилията на неговата светска партия да достигне и до силно набожните турци, сред които НРП традиционно има малка подкрепа.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *