БСП анализира изборните резултати, в Кърджали са запазили 83 процента от избирателите си

  • Областният лидер Милко Багдасаров смята, че гласове са прелели към „Продължаваме промяната“
  • Левицата няма да участва в разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ

Валентина ИВАНОВА

Шест часа е продължило заседанието на Националния съвет на БСП в събота. Социалистите са отчели резултатите от парламентарните избори, проведени на 2 октомври, и са начертали стъпките в най-близката си програма.

Сериозният анализ води към организационни промени, уставни промени и персонални промени. Реши се да се направят промени в устава и да се върнем към избор на председател на конгрес, а не както бе избрана Нинова в пряк избор. Затова насрочихме конгрес на 11 и 12 февруари. Опозицията поиска конгресът да е на 15 ноември, но такъв кратък период няма да е достатъчен, за да се подготвим. Ако искаме да правим уставни промени, се изисква време, коментира Милко Багдасаров, областен лидер на БСП в Кърджали, член на Националния съвет.

Имало е гласове сред присъстващите, пожелали БСП да прояви повече диалоичност и да се включи в разговорите за съставяне на правителство, предложени от ГЕРБ. Но мнозинството категорично е отхвърлило подобна идея. Решението е БСП да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“, нито да ходи на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Националният съвет е избрал преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори.

Като фактори, повлияли за намаляване на изборните резултати са посочени причини извън партията.

Хората залитнаха към по-популистки формации. Не усспяхме добре да наблегнем на решаващата роля на БСП в социалната политика на правителството на Кирил Петков, а оставихме „Продължаваме промяната“ да си присвои нашите постижения. Противоречията с президента Румен Радев също се отразиха на нашите традиционни избиратели. Отчете се и, че вътрешната опозиция е работили за други партии по време на предизборната кампания, съобщи Багдасаров.

Обикновено БСП излиза от властта с огромен срив на доверието. Този път числата сочат, че загубата е минимална – около 10 процента. Мнозина предвещаваха социалистите да останат под 4-процентовия праг. В Кърджали червените запазват 83 процента от избирателите си спрямо последните парламентарни от ноември 2021 година.

Според областния лидер на социалистите, в някои общини се забелязва преминаване на гласове на БСП към „Продължаваме промяната“, поради което ПП имат ръст в областта.

Пленумът потвърди изразената вече позиция за ненамеса във войната в Украйна, за мирно разрешаване на конфликта по дипломатически път, както и за категоричен отказ България да изнася оръжие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *