В музея показват знакови личности, сгради и събития от 110 годишната история на Кърджали

Валентина ИВАНОВА

Презентацията „Първите… 110 години от освобождението на Кърджали“ ще бъде показана в Регионалния исторически музей на 18 октомври като част от програмата за Деня на града.

Директорката Даниела Коджаманова обяснява странно й название: Искаме да покажем всички първи в Кърджали: първата учителка, първия директор на гимназия, първия свещеник, първия лекар и др., хора, които с дейността си имат публично значение за развитието на града. Ще научим и интерсни факти. Например, че Павел Герджиков е първият кърджалиец, завършил музикална академия, че позната на всички Стефана Василева, освен биолог и преподавател, е била и първият деец на природозащитното движение в Източните Родопи. Освен личностите, публиката ще види как са изглеждали първата болница,  първата аптека, първото читалище, първата банка и т.н.

Сред показаните събития например е спускането в язовир на първия морски кораб, каквото е „Емона“ в язовир „Кърджали“.

Амбицията на авторите Светла Михайлова и Лидия Кирилова, уреднички в музея, е да ни върнат в годините назад, за да проследим важни моменти от изграждането на Кърджали и имената, оставили трайна диря в развитието му. Презентацията ще ни накара да изпитаме гордост какви хора е имало в Кърджали, горяли за града, в който са живели.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *