Защо да добавим мед вместо захар за ракията?

Ако съдим по медовината, известна напитка със сравнително ниско съдържание на алкохол, приготвяна още в древността в Европа, Азия и Африка от мед, вода и дрожди, медът е подходящ за питието ви. Медовината е толкова стара, че дори е спрягана като напитка-елексир на боговете, викингите, фараоните и царете. Медовината е категорично доказателство за превъзходния вкус на алкохолната напитка, когато към нея се добавя мед. Може да се насладите на древните тайни в света на алкохолните напитки, като сварите ракията си с мед вместо със захар. Предоставяме ви рецептата и всички трикове и знания, които ще ви са нужни за целта и които ще ви помогнат да произведете ракия с уникален вкус и аромат, дължащи се на меда.

Мед вместо захар за ракията – тайни и рецепти – какво е важно за отличен резултат?

От ключово значение за добрата ракия с мед е той да е предварително разтворен. Разтворете меда с вода с температура 35 градуса, измерете захарността и добавете още вода, докато получите 20% захарност. Не пропускайте да добавите и предварително активирана мая или дрожди. Тези стъпки са от съществено значение за производството на ракия с мед и грешки в процеса или пропускането им ще доведат до незадоволителни или дори до катастрофални резултати.

В случай, че тази рецепта неотговаря на нуждите ви и искате да добавите меда само като акцент и допълнение към захарта, за да се възползвате от вкусовите му и ароматни качества, може да намажете казана, в който ще варите ракията, с мед. Старите майстори споделят, че това просто и лесно действие променя до вкуса на ракията към по-добро.

Важно е и да потърсите и закупите чист и истински пчелен мед за ракията. Медът с примеси или този, които е имитация, няма да доведе до задоволителни резултати и ще останете разочаровани от опита да използвате мед вместо захар за ракията. Това далеч не означава, че рецептата ви е сгрешена, а че медът, който сте използвали, не струва и е с ниско качество.

Не пропускайте и важността на предварителната ферментация на меда, както и че най-добри резултати се получават при дестилация незабавно след ферментацията на меда.

Защо да добавете мед вместо захар за ракията?

Естествено заради вкуса и аромата, които се променят до неузнаваемост, ако замените захарта с мед. Медът съдържа около 74% монозахари, при ферментацията на които се образува етилов алкохол, поради което употребата на мед води до повишаване на градусите на ракията. Насладата от консумацията на медената ракия е гарантирана, но все пак помнете, че следва да се консумира с мярка.

Какво количество ви е нужно, когато искате да добавите мед вместо захар за ракията?

Експертите по темата ви съветват да добавяте 2-3 килограма мед на всеки 100 кг материал за ферментация, за да усетите промяната на вкуса. По-малки количества могат да внесат аромат, но няма да получите медена ракия.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *