Млад ловец от Велешани отстреля вълчица

Валери КОВАЧЕВ

Двадесет и пет годишният ловец Тайфун Сали от ловна група Велешани към дружина Бойно отстреля преди дни вълчица  над кошарите до Велешани.

Той и семейството му се занимават с животновъдство. Вечерта една от кравите не се е прибрала. Рано сутринта тръгнали с баща си да я търсят. Тъкмо потеглили и видели на ливадата  над кошарата вълк. Хукнал веднага обратно да вземе карабината. Когато се върнал хищникът бил на 50 метра от боровата гора и имало опасност да се скрие, затова незабавно стрелял от  220-250 метра по него. Произвел само един изстрел. Вълкът се завъртял три-четири пъти, но не паднал, шмугнал се в гората. На мястото където е бил имало кръв, с което Тайфун Сали се убедил, че го е улучил.

С баща си продължили по пътя си да търсят кравата. Извадили е от микроязовир, който наскоро бил почистен. Затънала била в калта.  След два часа тръгнал да търси вълка –  на 30 метра от мястото където го е прострелял имало  кръв. В гъсталака също открил кръв. Намерил трупа на хищника на 300 метра от ливадата, разказва младият ловец.

По думите му наскоро, когато бил на пусия за прасета, видял два вълка да гонят сърна. В района на Велешани има много вълци, които правят големи поразии. През последните три-четири месеца са нападнали и изяли най-малко петнадесет овце. Казва, че щетите от вълците са го мотивирали да стане ловец, за да може да се бори с тях. Доволен е, че мечтата му да отстреля вълк се е сбъднала. Не всеки ловец има това щастие, а той е ловец само от пет-шест години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *