Американска специалистка сподели в Кърджали опит за работа с хора с ментални проблеми

Подкрепа за хора с психични заболявания в САЩ бе темата на презентацията, която изпълнителният директор на Фондация „Оак хаус” /Къщата на дъба/ Кристен Гервин от Порт Клинтън, щата Охайо, представи по време на работна среща с ръководители на различни социални услуги в Кърджали и представители на НПО.

Срещата бе организирана от клуб „Доверие” към Фондация „П.У.Л.С.” с подкрепата на Община Кърджали. В нея освен ръководителите на социални услуги в Кърджали, участваха и експерти от община Кърджали и лично кметът д-р инж. Хасан Азис, който откри събитието.

„Във време на кризи – икономическа, финансова, здравна, наличие на война, винаги възниква необходимостта от балансиращи механизми, защото кризите засягат най-уязвимите групи от обществото, които имат нужда от помощ. В този смисъл в настоящия момент се нуждаем в най-висока степен от социални дейности  и подкрепи. През последните 20 години социалните работници и служители са част от този баланс. За това време в община Кърджали се разкриха 17 вида различни социални услуги. В тях са ангажирани около 700 души. Те са пряко ангажирани с предоставянето на услугите на над 5000 души в община Кърджали. Броят на различните социални услуги ще се увеличава и през следващата година, защото времето го изисква”, каза в приветствието си към участниците в срещата кметът д-р инж. Хасан Азис. И подчерта, че е особено важно местната власт да бъде част от решаването на проблема на хората в нужда, заедно с представителите на неправителствения сектор.

Кметът на Кърджали благодари на Кристен Гервин за това ,че е прекосила океана и е дошла в Кърджали, за да сподели опит със своите колеги и й подари картина.

Приветствие към участниците поднесе и организаторът на проявата в лицето на председателя на фондация  „П.У.Л.С.” Екатерина Велева.  В него тя подчерта колко е важно да се почерпи опит от американските им колеги за работа с хора с ментални проблеми, за което благодари на Кристен Гервин. „Този опит е много простичък и много ефективен, а именно – работата в малка общност, работа директно в общността, работа с колеги, които наистина имат желание да работят за разрешаването на проблемите на хората с психични заболявания и не се страхуват”, каза Екатерина Велева.

Своя опит в работата с хора с ментални проблеми Кристен Гервин сподели в специална презентация. „Подкрепяме индивидуално хората, които имат психични заболявания и които се нуждаят от общност, в която да получат необходимата им подкрепа. Всички услуги, които ние предоставяме са напълно безплатни, защото много от членовете на нашата социална услуга живеят в изключително бедни условия”, каза Кристен Гервин.

По думите й възстановяването на хората с ментални проблеми е процес за завръщането им в нормалния начин на живот. „Когато те попаднат при нас, нормалното за тях не съществува. Правим така те да се върнат към нормалния начин на живот, да имат възможност да работят и да живеят един по-добър добър живот”, формулира целта на програмата, по която работи  Фондация „Оак хаус” Кристен Гервин.

Тя подчерта, че целия процес на лечение и възстановяване на хората с ментални проблеми се обезпечава съвместно с няколко агенции с различен предмет на дейност и услуги, които предоставят. „Ние сме възприели един холистичен подход – да лекуваме личността в САЩ. Това означава че ние лекуваме тялото, душата и ума на човека. Защото възстановяването всъщност е един уникален процес за всяка една личност.”, каза още председателят на Фондация „Оак хаус” Кристен Гервин.

В рамките на двудневното си посещение в Кърджали тя проведе уъркшоп под мотото „Лицата на възстановяването”.  Участниците в него имаха възможност да се докоснат до един от начините за арт терапия, рисувайки и украсявайки маски. „Рисунките отразяват вътрешното състояние на човека. В началото на възстановяването си хората с ментални проблеми изобразяват маските в тъмни, мрачни цветове, които все повече изсветляват на по-късен етап от терапията” , сподели Кристен Гервин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *