Творецът от Паисий Иван Стойчев впечатли с изложбата си на Шипка 6 в София

Нов живот

Известният кърджалийски художник Иван Стойчев, учител в Средно училище „Отец Паисий“, получи поредното си признание като творец. В специалната ежегодна селекция, която Съюзът на българските художници провежда, изкуството на Стойчев бе избрано и стъпи на „червения килим“ за българското изобразително изкуство – галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София.

Самостоятелната изложба на кърджалийския  художник бе под наслов „Топология IV“ и бе разположена в зала 1С на галерията през септември 2022 година. Ценителите се докоснаха до отличителната за творчество на  Иван Стойчев авторска техника, която, трептейки, пресъздава плетени и  преплетени мислите, чувствата, възприятията и светоусещането на твореца. Илюзията за ефирно движение в картините му изразява и авторското разбиране за свободата, която изкуството носи.

Чрез картините си имах уникалната възможност  да споделя себе си, изложбата е точно това – споделяне. Чувствам се удовлетворен. Искам да изкажа специалните си благодарности на ръководството на СУ „ Отец Паисий“  за  пълното съдействие и подкрепата, които ми оказа при осъществяването на този проект, казва авторът.

Иван Стойчев е роден през 1969 година в Кърджлаи. Завършва  ССХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив и Националната художествена академията“Николай Павлович“ в София, в класа на Светлин Русев, специалност „Живопис“. Работи на свободна практика. Има 8 самостоятелни изложби в София, Плавдив, Далас/САЩ/, Люксембург, Германия и др. Члев е на СБХ от 1997 г. През 2002 година става учитeл по изобразително изкуство.

Казва, че учителската професия допълва и осмисля творческия процес –  Perpetuum mobile, непрестанното движение, което трябва да бъде предавано на поколенията. Стреми се   да създаде у учениците отношение към красотата и към изкуството.

През 2015 г.  художникът отново се събира с „Паисий“, където учителства и до днес. Отново, защото връзката на Иван Стойчев с училището не е случайна, тя е предопределена – ранните му ученически години са именно в „Паисий“.  С  топли чувства художникът си спомня първите си учителки –  Здравка Колчева, Недялка Пеева, Красимира Кавалова.  Тази топлина го вдъхновява и при създаването на лика на Параскева Ванкова. Художникът нарисува портрета ѝ и го дари на школото в навечерието на  Деня на будителите и на патронния празник на училището и като част от редицата от инициативи в памет на първата учителка.

Горди сме, че творецът Иван Стойчев е част от нас. Благодарим му за всеотдайността и устрема, с които работи и дарява уменията и знанията си на учениците си, заявиха от училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *