Днес си спомняме за хореографа Тодор Момчилов, роден преди 85 години

Нов живот

На 22 ноември се навършват 85 години от рождението на дългогодишния главен художествен ръководител на танцовия състав при Дома на културата в Кърджали. Той е една от емблематичните личности в културния живот на града, човек, отдал живота си на българския фолклор.

Поколения кърджалийци са участвали в танцовите състави и са се обучавали в изкуството на народните танци под негово ръководство. Многобройни са и участията в национални фестивали и конкурси, в международни турнета, гастроли в Австрия, Алжир, Тунис, Мароко, Италия, Турция, Финландия и много други.

Тодор Момчилов е носител на званието „Заслужил деятел на културата”, на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен и хореограф – първа категория. През 2014 г. е удостоен и с „Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен.

Творецът, който всички наричаха Бате Тошо, си отиде от този свят на 25 февруари 2019 г., но ще продължи да живее в сърцата и съзнанието на поколения кърджалийци, събудил любовта им към народните танци и песни. Той остави незаличима следа в културния живот на Кърджали.

Източник: Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаро“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *