Поход за мир: Граждани срещу изпращането на оръжия в Украйна

Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път, както и срещу изпращането на жива сила към военния конфликт. Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила.

Гражданската инициатива „Майки срещу войната“ организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, президентството и Министерския съвет.

Да се присъединят към гражданите пред парламента са поканени всички политически сили, като към момента присъстват представители на „БСП за България“.
От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие. Ясно е какво искат нашите избиратели и затова сега съм тук, каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски.Общобългарски поход се организира по същото време в големите градове в страната.

Подписи за мир и неутралитет на България във войната в Украйна събираха в събота в центъра на Силистра. Според организаторите от Движение „Майки срещу войната“ това е изцяло гражданска инициатива и цели да се покаже отношението на българския народ към решението за изпращане на оръжие в Украйна и прякото или косвено въвличане на България в конфликта.

„Искаме България да се погрижи първо за себе си и собствените си деца и бедстващите хора в страната. Да изпращаме военна техника, при положение, че нямаме достатъчно за собствената си армия, за нас е нередно“, каза Милена Хорозова, организатор на инициативата.

Събраните подписи ще бъдат обработени в електронен вариант и ще бъдат внесени в Народното събрание.

Жители на Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица също се включиха в инициативата „Общобългарски поход за мир и неутралитет“. Хората се събраха пред паметника „Майка България“ във Велико Търново за да заявят, че са против изпращане на военна помощ към Украйна и че не са съгласни с решението на Народното събрание. Те посочиха, че са научили за инициативата от социалните мрежи.

Десетки варненци се включиха в Общобългарския поход за мир и неутралитет и се обявиха против изпращането на оръжия за Украйна или други страни извън НАТО и ЕС.

Според един от инициаторите на протеста – Георги Великов, решението на Народното събрание да подкрепим Украйна с военна помощ ни въвлича в конфликт, с който страната ни няма и не би трябвало да има нищо общо. България трябва да приема хора, които са пострадали, да им помага, да изпраща хуманитарна помощ, но не и да се меси, посочи Великов. Той уточни, че е подкрепил протеста, защото е учител и това го кара да се замисля какво ще е бъдещето на децата в страната ни.

 БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *