Писатели и артисти канят на рожден ден на Щастливеца

Учени, писатели и актьори канят на рожден ден на Алеко Константинов. В първия ден на 2023 г. ще честваме не само настъпването на Новата година, но и 160 години от рождението на големия български писател, интелектуалец и общественик – любим на всички хуморист, но също и дълбок критик на българския живот. „Бихме искали да отпразнуваме годишнината с импровизирано събиране, което ще се състои на 1 януари в 18:00 ч. около паметника на Щастливеца на бул. „Витоша“ в София. Там ще поднесем цветя и ще започнем с „Честита Нова година, честит рожден ден, Алеко!“, пише проф. Александър Кьосев, който е сред инициаторите на събитието.

Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от „Бай Ганьо“. Проф. Александър Кьосев ще произнесе кратко слово за гражданския патриотизъм на Щастливеца, по няколко думи ще чуем от писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др.

„Накрая ще поканим и желаещите от публиката да прочетат любими цитати. Носете си книгата!“, завършва поканата към всички четящи граждани. Мотото на събитието е „Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо!“.

„Събранието е и своеобразен протест срещу подмяната на родолюбието с неговите фалшиви двойници и изпразнени от съдържание символи. Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, излишните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този мълчалив граждански патриотизъм, следващ заветите на Алеко Константинов, не е представен в българския парламент“, казват още организаторите.

Алеко Константинов е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 година в Свищов. Баща му е търговецът Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови. Учи право в Одеса. Автор на книгите „До Чикаго и назад (1894) и „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895), с която създава най-известният сатиричен образ в българската литература, както и на още пътеписи, разкази, фейлетони, преводи от руски и френски. Юрист, общественик, основател на българското туристическо движение. Убит е при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *